Inlägg 661: 16 sep 1966

Lillascheideggstiominutersvisiten

När tåget för oss gled in på stationen i Wengen var vi på plats för det. En halvtimme senare gled det in på nästa större station, Lilla Scheidegg, och där fick alla byta tåg för den övre etappen. Denna järnvägsknut ute i ödemarken bestod i stort bara av två stora hotell och många järnvägsspår och var översållad med en massa människor lapande höstsol i det vackra vädret.

Lilla Scheidegg låg högst upp i ett bergspass på 2.061 meters höjd  över havet, och det var ovanför trädgränsen, så det var fri sikt åt alla håll. Jag tog en första bild inifrån tåget ut åt höger mot det enorma Jungfrumassivet. Spåret för vår fortsatta resa uppåt syns mitt i bilden.

Jungfrumassivet till höger om tåget vid ankomsten till Lilla Scheidegg (1966)

Ed tog också en bild, ut åt vänster, och på den ser man ett litet hotell med namnet Jungfrun.

Eigertoppen till vänster om tåget vid ankomsten till Lilla Scheidegg (1966)

I stället för att försöka förklara Lilla Scheideggs geografi så tillgriper jag knepet med en flygbild från internet. De två hotellen är byggnaderna längst till vänster och stationen är de horisontella taken en bit till höger om dem. Vårt tåg från Klarfontänen kom upp dit och in i bilden från höger och stannade rätt bakom stationen. Hotellet Jungfrun syns inte på flygbilden, så det hade säkert rivits när den bilden togs.

Flygbild av Lilla Scheidegg (internet)

Vår resa skulle fortsätta på spåret som  leder lodrätt uppåt från hotelltaken – man ser också en fortsättning på samma spår i bildens övre vänstra hörn, där överbyggt med ett snöskyddande tak. Från vänster kommer det också ett kuggstångsspår upp från en annan dal – jag sade ju att Lilla Scheidegg var en järnvägsknut.

När vi hade kommit av där för ett tiominuters tågbyte, stannade Ed kvar intill tåget med kameran i högsta hugg, just som man förberedde det för att köra tillbaka ner till Klarfontänen. Han tog också en bild litet längre fram av de båda stora hotellen, Bellevue och Alphotellet (fra. Hotel des Alpes).

Ed vid tåget som vi just hade stigit av, Lilla Scheidegg (1966)

De två stora hotellen, Lilla Scheidegg (1966)

Jag fångade i stort sett samma motiv, fast då hade vi kommit litet närmare, så den bilden framhäver mera dramatiken i den branta bergstoppen Eiger rätt ovanför Lilla Scheidegg.

Hotell Bellevue och Alphotellet, Lilla Scheidegg (1966)

Personfotografen Ed tog en bild av folk, som satt under sina parasoller och drack eftermiddagskaffe, och tillika en rar liten boxer med sin stolta ägarinna, allt detta framför hotell Bellevue. Jag kunde för min del själv inte motstå att ta en närbild av den rara vovvens ansikte.

Den rara vovven, Lilla Scheidegg (1966)

Ansiktet på den rara vovven, Lilla Scheidegg (1966)

Så var de tio minuterna upplupna, och när vi kom tillbaka till stationen gled det orangefärgade tåget in uppifrån. Snart kunde vi alla gå ombord för vår sista etapp.

Vårt tåg upp mot toppen anländer, Lilla Scheidegg (1966)

Annonser
Published in: on 2010/08/08 at 04:54  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: