Inlägg 739: 29 sep 1966

Disneylandsdrömmen del 19

Från nedre hallen fanns det tre dörrar in till kungens privata bostad och den intressantaste skulle förstås den vara som var avsedd för kungen själv. En tambur och sedan ett stort förrum ledde då in till kungens privata matsal – ‘4’ på ritningen. Precis som var fallet var med slottet Herrenchiemsee, så var denna matsal anpassad för kungen att där äta för sig själv – eller bara med sin privatsekreterare. De bruna ekpanelerna var rätt låga för att lämna gott om rum för de väldiga väggmålningarna.

Matsalen, Nysvansten (internet)

Det lilla matbordet hade en oproportionellt stor, gyllene skulptur som mittdekoration: Siegfried som kämpar för att befria sin fot från den på ryggen liggande drakens käftar. Det får vara osagt om kung Ludwig verkligen åt någon måltid med skulpturen där mitt på bordet. Den andra bilden är en uppförstorad närbild av skulpturen – jag är medveten om att du inte alls kan se några detaljer, men jag vill att du lägger på minnet att du såg den just här på kungens matbord. Kan jag vara mera mystisk än så? Vänta bara!

Detalj av förra bilden, Siegfried och draken, Nysvansten (internet)

Nästa rum i raden var det största i kungens privata bostad, hans sovrum – ‘5’ på ritningen. Sängen var inte överdådigt stor och inte heller öppen åt alla håll som på slottet Herrenchiemsee utan verkade i stället mera som ett gömställe ute i skogen. Den var byggd av ek och rik på knivskurna detaljer, särskilt högt upp ovanför sängbaldakinen. Med liknande mönster reflekterades sängens utsmyckning på samma höjd runt hela rummet.

Sovrummet, Nysvansten (internet)

Sängen av knivskuren ek, Sovrummet, Nysvansten (internet)

Sittgruppen i sovrummets burspråk var klädd med siden med invävda svanar och heraldiska lejon, och fönsterglaset innehöll vapensköldarna för de tre ätter som kung Ludwig hade i sin stamtavla.

Burspråk, Sovrummet, Nysvansten (internet)

Operan Tristan och Isolde dominerade helt sovrummet, inte bara i väggmålningarna utan även i dörrpaneler och keramikfiguriner.

Tvättställets kran för rinnande vatten var formad som en stor svan av silver – kanske inte helt originellt om du drar dig till minnes torgbrunnen i Remiremont i Frankrike, där Ed och jag två veckor tidigare hade fotograferat en liknande svanvattenkran, dock knappast gjord av silver (se inlägg 637).

Tvättstället, Sovrummet, Nysvansten (internet)

Sovrummet hade ett litet kapell bredvid, ett privat bönerum – ‘6’ på ritningen. Mittbilden i altartriptyken föreställde den franske kungen Ludvig IX, som var kung Ludwigs skyddshelgon. Bönerummet hade naturligt nog religiösa motiv i både sina väggmålningar och blyinfattade fönster.

Bönerummet, Nysvansten (internet)

Annonser
Published in: on 2010/09/05 at 20:39  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: