Inlägg 980: 29 apr – 1 maj 1967

Kanadaindiansgrannskapet

Här har vi återigen Ingenjörsplatsen i förgrunden, men allt är nu upplyst, vilket gör detta till en underbar skymningsbild. Habitat låg fortfarande uppe i vänstra hörnet, men bara fyra fönster var tända där, så det såg rätt ogästvänligt ut. Kanadaindianernas väggmålning var våldsamt upplyst av starka strålkastare. Livsträdet stod kvar på Jamaicas paviljongstak – eller såg ut att göra det. Det vita som har kommit med i högra kanten var en bit av Jugoslaviens paviljong. Jag hoppas att du håller med mig om att detta är en njutbar kvällsbild!

Ingenjörsplatsen i skymningen, Expo 67, Montreal, 1967 (internet)

Nästa bild föreställer enbart Ontarios paviljong, fotograferad tvärs över Regattasjön. Den har fått vänta tills nu, så att dina ögon skulle igenkännande kunna se tälttornet längst ut till vänster. Nu vet du att det hörde till Kanadaindianernas paviljong.

Ontarios paviljong, Expo 67, Montreal, 1967 (internet)

Och slutligen kommer det en flygbild med mycket att se på. Hitom den närmaste kanalen ser vi i vänstra kanten några av Greklands kuber, och sedan Kristendomens, Förenta Nationernas och Kanadaindianernas paviljonger. Här kan vi äntligen se hur byggnaden med tälttornet var formad, och jag minns hur varje utbuktning här på bilden innehöll en tablå där man konfronterades med ett citat på väggen och framför det utställningsmaterial som förklarade orsaken till detta citat.

Flygbild av Sydvästra delen av Notredameön, Expo 67, Montreal, 1967 (internet)

På andra sidan kanalen låg från vänster OECD’s fyrkantiga paviljong – som jag bara kommer ihåg som en liten oansenlig kiosk – och Mauritius häxhatt och Jamaicas vardagligt eleganta bostadshus. Och ute vid högra kanten låg Monacos paviljong, som jag alltid vill kalla kulvertar utan att avsiktligt vara elak. Tvärs över Ingenjörsplatsen med sin pampiga fontän ser du förstås Jugoslaviens trekanter till paviljong – här tyvärr delvis överklottrad med en numreringspenna.

Och i nedre högra hörnet ser du en bit av Atlantprovinsernas paviljong. Det var till den som Ed och jag var på väg medan du tittade på alla dessa bilder.

De fyra mindre provinserna i östra Kanada hade nämligen slagit sig ihop om en gemensam paviljong. Det var rätt förståndigt, för de hade i stort sett samma saker att visa upp för oss. De låg alla ute i Atlanten och hade naturligt nog döpt sin gemensamma insats till Atlantprovinsernas paviljong. Nya Brunswick (eng. New Brunswick) var en utstickande del av den Nordamerikanska landmassan men hade ändå hav på tre sidor. Nya Skottland var så gott som en ö, och både den stora ön Nyfunnetland och den lilla Prins Edwards ö (eng. Prince Edward Island) låg helt utslängda i havet.

Annonser
Published in: on 2011/01/14 at 10:20  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: