Inlägg 1.008: 3 – 6 jun 1967

Folklorebalettsuppifrånbetraktningsavnjutandet

Nya Yorks nybyggda Metropolitanopera bjöd på världens bästa operaföreställningar, men den lokalen hörde inte till vår station här i livet. Eller annorlunda uttryckt: Ed och jag använde mycket hellre våra begränsade resurser till att resa till främmande länder än till att gå på operaföreställningar. Lewisohns stadion med sina femkronorsbiljetter gick ju fint, och för det sålde sig ju även stora operasångare, men på hemmaplan krävde dessa en tribut som skulle tvinga oss att ställa in sådant som vår förestående semesterresa till Skandinavien. Aldrig i livet!

Emellertid såg jag en dag bland nöjesannonserna i Nya Yorks Tidender att Mexikos folkloriska balett uppträdde nu i sommarvärmen – då operaverksamheten alltid gjorde uppehåll – på just Metropolitanoperan. Och det till vad man måste säga facila priser. Nere på parketten kostade det schaber naturligtvis, men om man inte var så kräsen så hade de biljetter för 16 kronor. Det var ju inte mer än vi betalade för en middag ute på vår kinesiska restaurang, och det gjorde vi ju ofta utan att ens tänka på saken.

Vi gick dit lagom till matinén på lördagen mitt under krigspaniken, för då kände vi på oss att folk var så vettskrämda att de inte kunde tänka på kultur – om ryssarna skulle ge sig på att explodera en atombomb över Nya York så ville förstås folk dö hemma hellre än att sitta och brännas ihjäl på en teater.

Alltför många andra hade tänkt likadant som vi, och de hade redan köpt ut alla de billiga biljetterna. Men det fanns biljetter kvar till tisdagskvällen – skulle det gå bra?

Vi fick utmärkta platser  på en rad som låg så högt upp att man åkte hiss dit! Det var kanske på åttonde raden. Eller femtonde. Enda problemet var att vi hade en enorm takkrona rätt emellan våra platser och scenen. Vi kunde knappast ens se ridån genom alla kristallerna. Undra på att det bara kostade 16 kronor där vi satt!

Den största kristallkronan, Metropolitanoperan, New York (internet)

Men modern teknik kom till vår undsättning. Just när salongens ljus sakta falnade så hissades hela åbäket ljudlöst upp och satt sedan snällt där under taket under hela föreställningen och var inte det minsta i vägen. Under mellanakten åkte kronan ner igen. Genialiskt!

Och hur var föreställningen? Absolut fantastisk. Den liknade flamencodans från Spanien, men om de kallade den Mexikansk folklorebalett (spa. Ballet Folklórico de México) så gärna för mig. Mycket piggare än Aida, och det passade ju mycket bättre nu på sommaren. En underbar kväll! Och glöm inte – för 16 kronor.

Folklorisk balett från Mexiko (internet)

Du får se några avsnitt av Mexikos folkloriska balett om du klickar här. Inte från Metropolitanoperan, så du får klara dig utan kristallkronan.

Annonser
Published in: on 2011/01/19 at 05:47  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: