Inlägg 1.099: 22 jul 1967

Honningvågsmorgonfriden

Vi vaknade på morgonen av en doft av kaffe. Vädret verkade betydligt bättre, men klar himmel var det ändå inte. Så här såg vi hamnen i Honningsvåg från vårt fönster. Alla hus var byggda i samma stil utom en platt, modern byggnad uppe på en kulle rätt bortom hamnen. Fru Jonassen talade om att det var en sjöfartskola, vilket förstås passade utmärkt in här.

Utsikten från vårt fönster, Honningsvåg (1967)

Vi hade med avsikt inte brytt oss om avfartstiderna för färjor tillbaka till Russenes. Vi hade valt att få sova ut och inte ta den första båten, som säkert gick ohyggligt tidigt på morgonen. Vi sov därför djupt ända till 09-tiden, och när vi kom ner en halvtimme senare sade värdinnan att 09.30-båten just hade gått och att nästa skulle gå klockan 13.00.

Hon hade dukat upp ett smörgåsbord på sin byffé med allt som hör till en norsk frukost, och vi var riktigt hungriga. Vi hade gott om tid.

Fru Jonassen vid frukostbuffén, Jonassens gästgiveri, Honningsvåg (1967)

Och så var det räkningen: 31,90 kronor för rummet och 7,95 kronor vardera för frukosten, allt inklusive 10% serveringsavgift. Räkningen var utställd till ‘Nyork folk’, vilket såg rart ut.

Vår räkning, Jonassens gästgiveri, Honningsvåg (1967)

Precis som fru Hoff i Narvik talade hon med stolthet om att hon hade haft gäster från många olika länder. Den här natten verkade det inte som om hon hade haft några andra gäster än oss, men de andra kunde ju ha rest iväg med 9.30-båten. Vi frågade inte.

Fru Jonassen tog fram sin kamera och undrade om jag kunde fotografera henne tillsammans med Ed. Det såg väl kärvänligt ut, och jag tog också en likadan bild med min kamera, vilket var mycket enklare än att behöva skicka brev med kopior.

Ed och fru Jonassen, Jonassens gästgiveri, Honningsvåg (1967)

Vi gick omkring i den backiga staden en stund. Det var som i San Francisco – varenda gata var brant uppför eller utför. Var det kampen mot elementen vid midnatt som hade gjort oss så svaga i benen? När vi hade sett det mesta gick vi tillbaka till vårt rum och vilade ovanpå. Inte en enda bild av staden hade vi brytt oss om att ta på vår promenad, men fru Jonassen hade vykort att köpa. Det professionella kortet var perfekt, och nu när solen faktiskt tittade fram så blev vykortet ännu mera likt verkligheten.

Honningsvåg, 1967 (vykort)

Med en halvtimme till godo gick vi ner till bryggan. Terminalen var värd en bild i all sin fulhet, för den hade ju tjänat som en fast punkt i tillvaron för oss, både när det gällde båt och buss.

Terminalen för färja och buss, Honningvåg (1967)

Först efter en god stund kunde vi skymta vår färja långt ute på redden. Den var såpass försenad att den inte ens hade anlänt klockan 13.00, då den egentligen skulle ha avgått från Honningsvåg.

Färjan från Russenäs nalkas ute på redden, Honningsvåg (1967)

Annonser
Published in: on 2011/03/19 at 22:57  Comments (2)  

2 kommentarerLämna en kommentar

 1. Välkommen till alla mina bilder och till Gymbrats liv. Jag bryr mig inte ett dugg om copyright, så om du gillar en bild så är den din.

  Nordkap var höjdpunkten på hela resan, och även om vädret var uselt så var det ett äventyr att komma dit. Säkert mycket mera äventyr än nu när man kör dit genom en tunnel. Livet bör vara litet av ett äventyr.

  Du får också ett privat e-postsvar från mig, Bjørn.

  Gymbrat

 2. Hei.
  Jeg har brukt dine fotos fra Honningsvåg 1967 på min hjemmeside bdahlefoto.com. Er det ok at jeg la dem til der ?
  Jeg kan delete dem om det ikke er ok.
  Syns dine foto her i fra Honningsvåg er meget interessant.

  Mange hilsner fra Bjørn Dahle Honningsvåg,Norge.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: