Inlägg 1.114: 25 jul 1967

Kyrkoochgravvårdsbesöksstaden

Vi steg upp redan klockan 06 på tisdagsmorgonen och var därför på vår väg klockan 07 – det var ett gediget program vi hade framför oss. Vi tankade vid utfarten, 19,8 liter för 17,80 kronor, och svepte sedan på halvannan timme till Uppsala – vi kunde se domkyrkotornen på långt håll innan vi kom dit.

Domkyrkotornen, Uppsala (1967)

I Gävle hade vi bytt resemundering till kostym och slips, samma som vi hade använt i Oslo. Det hörde liksom till att man var ‘bättre klädd’ i europeisk storstadsmiljö på den tiden, och det medförde att man kände sig mera formell och uppträdde på ett mera värdigt sätt. I Nya York kunde man vara klädd hur som helst, i smoking eller trasor och ingen brydde sig ett skvatt om saken. Men i Europa klädde man fortfarande upp sig.

Vi ställde ifrån oss bilen nära domkyrkan och gick först runt den för att se den från alla håll, precis som vi hade gjort i Härnösand – och precis som man gör när man köper en bil.

Känner mig obetydlig invid domkyrkan, Uppsala (1967)

Att den här domkyrkan var öppen var inte förvånande – i motsats till Härnösand. Här var det inte en vit färgsättning som imponerade, utan det den enorma resningen och känslan av högre makter som överväldigade oss därinne. Jag hade varit inne i Uppsala domkyrka förut men tappar ändå lätt andan när jag stiger in där.

Jag hade berättat för Ed om Gustav Vasa och att han låg begraven inne i domkyrkan, och på den här bilden står jag framför en tavla med honom.

Betraktar målning med Gustav Vasa, Inuti domkyrkan, Uppsala (1967)

Och här är Gustav Vasas gravmonument därinne.

Gustav Vasas gravmonument, Inuti domkyrkan, Uppsala (1967)

Vi var inte länge inne i kyrkan, utan gick ner till Fyrisån rätt bakom domkyrkan, och där var det blomsterkommers på det lilla trekantiga Fyristorget.

Torghandel, Fyristorget, Uppsala (1967)

Jag hade frågat någon inne i domkyrkan var Dag Hammarskjöld låg begraven och då fått veta att det var på Gamla kyrkogården några kvarter därifrån, och dit gick vi sedan. Han hade varit en mycket väl sedd generalsekreterare för Förenta Nationerna fram tills han sex år före vår resa omkom i en flygkrasch i Kongo. Ed var, som alltid, med på noterna att gå dit och finna hans grav.

Dag Hammarskjöld (internet)

Det visade sig att han låg i Hammarskjölds familjegrav, tillsamans med bland andra sin far Hjalmar, statsminister 1914-1917, och sin bror Bo, som var landshövding i Nyköping när jag som barn bodde där.

Hammarskjölds familjegrav, Gamla kyrkogården, Uppsala (1967)

Familjegraven innefattade individuella gravstenar, och Dag Hammarskjölds kan du se här.

Dag Hammarskjölds gravsten, Uppsala (internet)

Vi promenerade runt lite i kvarteren omkring universitetsbiblioteket Carolina Rediviva, men då jag inte var hemmastadd tillräckligt i Uppsala kunde jag inte komma på andra intressanta saker för oss att bese, så vi gav oss snart iväg.

Carolina Rediviva, Uppsala (internet)

Annonser
Published in: on 2011/04/05 at 01:51  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: