Inlägg 1.177: 4 aug 1967

Judygarlandsvurmsintensiteten

Som vanligt blev det inte mycket arbetat den första dagen tillbaka efter flera veckors bortavaro – jag satt och läste post och internmeddelanden som fyllde postlådan. Det var faktiskt rätt skönt att vila upp vid mitt gråa metallskrivbord i den trista kontorssalen på Broadway 2 efter tre veckors jäkt. Och eftersom det var fredag så kom det ju två dagar till för Ed och mig att vila upp oss.

Jag hoppade in och köpte vad som behövdes för att laga till middag, och tillsammans fick Ed och jag en skön kväll i vår lya. Han hade haft det likadant som jag på sin arbetsplats, mest läsa post och få veta vad som stod och väntade. Vilket alltså fick fortsätta att vänta till måndag.

Vi hade ätit på restaurang i tre veckors tid, så det var underbart att få rå oss själva och göra ingenting. Och att ‘göra ingenting’ sträckte sig längre än så, nämligen över hela augusti månad. Det är mitt försvar för att vi inte ägnade Judy Garland en tanke. För mig var hon Judy Garland från då jag var 20 år gammal – klicka först här (del 1) och klicka sedan här (del 2). Och nu var denna stjärna här i Nya York! Om vi hade varit ute på staden, så som vi vanligen var, så hade vi säkert gått på Palatsteatern (eng. Palace Theatre) på Broadway för att få se henne livslevande på scenen.

Judy Garlands skivalbum, Palatsteatern, New York, 1967 (internet)

Hon framträdde för fyllda hus alltsedan den 31 juli och skulle fortsätta så fram till den 26 augusti inför en bögladdad publik, och det var ju ett evenemang som man inte skulle kunna missa – om man bara inte just hade kommit hem från en arbetsam semesterresa.

Judy Garland, New York, 31 juli 1967 (internet)

Hon fick den förnämliga kritik som en kvinna i hennes ställning i samhället förtjänade, trots att hennes röst nu bara var en skugga av vad den hade varit. Efter år av sprit och narkotika var det ett under att hon över huvud taget kunde uppträda, och det dagligen under en halvårslång turné. Efter vad som förtaltes om henne borde hon inte ens ha överlevt. Men här var hon, och hennes folk älskade henne.

Det var en varietéföreställning i två akter som presterades på Palatsteatern, och Judy var inte ens på scenen förrän efter mellanakten. En jonglör, en nattklubbskomiker och en steppdansare, alla kända namn, fyllde första akten. Och sedan kom Judy.

Judy Garland, Palatsteatern, New York, 2 augusti 1967 (internet)

Judy Garland, Palatsteatern, New York, 1 augusti 1967 (internet)

Judy Garland, Palatsteatern, New York, Augusti 1967 (internet)

Det blev Judy Garlands sista framträdande i Nya York, men det visste man ju inte då. Hon hade överlevt så mycket att hon var odödlig.

Judy Garland, New York, 1967 (internet)

Här kan du klicka för att få höra några minuter av hennes sista stund i rampljuset på Broadway inför en hänförd publik – och som Ed och jag alltså försakade.

Annonser
Published in: on 2011/07/09 at 07:05  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: