Inlägg 1.184: 21 aug 1967

Hårblomstersommaren

På måndagen den 21 augusti gav jag mig åter in på aktiemarknaden. Hur hade jag tid för det? Jo, Ed Michels och jag hade verkligen fullbordat våra detaljerade undervisningsförberedelser och hade nu bara kvar att öva-öva-öva om och om igen. Jag köpte 100 aktier i en byggfirma som hette Thompson-Starrett – den var bara en skugga av sin tidigare berömmelse.

Thompson-Starrett var en av de två firmor som i början av 1900-talet var stora nog att kunna anförtros att bygga skyskrapor i Nya York. De byggde till exempel Woolworthbyggnaden med sina 57 våningar, Nya Yorks då högsta skyskrapa, vilken fortfarande finns kvar.

Den ännu ej fullbordade Woolworthbyggnaden, New York, 1912 (internet)

För de 100 aktierna betalade jag bara 2.516 kronor, så det var inte någon stor investering. Jag hade blivit litet bränd av mina förluster under det gångna året, men jag fortsatte i mindre skala att tillämpa min egen urvalsmetod, den som jag tidigare har berättat om. Någon gång skulle väl marknaden gå upp igen, kantänka?

‘Om du reser till San Francisco,
se till att du har några blommor i ditt hår.
Om du reser till San Francisco,
de passar så fint in bland vännerna du får.’

Klicka här för att få höra denna melodi, skriven av John Phillips i rockbandet ‘Mammorna och Papporna’ (eng. The Mamas and the Papas) och här sjungen av Scott McKenzie år 1967. Den blev till en melodisk symbol för en ungdomsrevolution, som inneslöt musik, droger, sexuell frihet, kreativitet och politik. Den hade växt fram under flera års tid ur motviljan mot det till synes meningslösa kriget i Vietnam och kulminerade under sommaren 1967. De som kände sig kallade till rörelsen benämnde sig ‘hippies’.

Rockbandet ‘Mammorna och papporna’ (internet)

Fokuspunkten för denna ungdomsrörelse låg i San Francisco och mera specifikt i kvarteren runt korsningen av gatorna Haight och Ashbury.

Gatunamnsskyltar, San Francisco (internet)

Detta grannskap hade under flera år blivit alltmer av ett ghetto för bohemer som levde som det föll dem in, med eller utan LSD och liknande psykedeliska droger, som då hade kommit till allmän användning. Drogerna var inte målet – det gällde att utforska sitt inre liv, att söka fram den bästa metoden för att uttrycka sina tankar och känslor, och att genom samvaro med andra likasinnade finna sig själv och sin plats i tillvaron.

Omedelbart behov av LSD (internet)

De unga genomgick en attitydförändring som ledde till att de förkastade den moderna materialismen och engagerade sig för en samhällsgemenskap i anarkistisk anda. Man samlade in och delade ut mat och boplatser, och sökte skapa nya institutioner, såsom fria sjukvårdskliniker.

Väntrummet, Fria kliniken, San Francisco (internet)

Annonser
Published in: on 2011/07/16 at 06:10  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: