Inlägg 1.185: 21 aug 1967

Kärlekssommarupplevelsen

Det helt nya med denna ungdomsrörelse var att den inte uttryckte sig aggressivt och hotande utan i stället med de fredligaste av tänkbara medel: blommor och ballonger. Och det var inte alls enbart San Francisco som invaderades av dessa ‘blomsterbarn’. Under denna ‘Sommar av Kärlek’ satte de sina spår i varenda nordamerikansk storstad och även här och där i Europa.

Efter att ha betraktats rätt välvilligt av omvärld och myndigheter förde den nya rörelsen så småningom med sig trängsel, hemlöshet, hunger, drogproblem och brottslighet. Mot hösten återvände de studerande ungdomarna till sina skolor, och då blev det bara arbetslösa och obemedlade hippies kvar.

Vi stackare som var kvarlämnade i Nya York under denna Sommar av kärlek fick egentligen inte uppleva mycket av allt det underbara som hade befallit San Francisco. I våra trakter ägde det mesta psykedeliska rum i Östbyn, vilket man kunde tycka vara nästan utanför vår egen tröskel, men ack, så lätt var det inte. Ed och jag fick ta del av det mesta av allt detta framför TV-apparaten vid nyhetsdags. Men även om det hade hänt på våra egna gator så tror jag att vi inte hade brytt oss om att ägna det hela mera än ett förstrött intresse – vi var helt enkelt alltför åldersstigna. Om man var tonåring, javisst, eller student, måhända, men både Ed och jag hade för länge sedan passerat dessa målsnören. När musikalen ‘Hår’ (eng. Hair) i oktober 1967 hade premiär några kvarter österut – men inte ännu på Broadway – då visste vi inte ens om det, och vi skulle ändå knappast ha brytt oss om det.

I Centralparken såg man ju alltid blomsterbarn här och där, och till och med vigslar förrättades där i parken under sommaren i passande kostymering.

Äktenskapsvigsel, Centralparken, New York, 1967 (internet)

Parken var ju till för folket, och staden var bara glad över att den användes av alla sorts människor. Men inte stora massor utan att i förväg ha ansökt om påbjudet tillstånd. Stora folksamlingar kräver ju organisation och planering – det måste ordnas med toaletter, trängselkontroll, renstädning och sådant, och utan myndigheternas hjälp går det då inte alls för sig.

Så när blomsterbarnen utan nödiga tillstånd samlades i Centralparken i tiotusental så ingrep naturligtvis polisen. Men hur skulle man gå till väga för att ge sig på dessa snälla ungdomar, som fredligt stod där och viftade med blommor och ballonger och lyssnade på ord om frid och fred? Det gick ju inte att anfalla dem med dragna vapen om de bara stoppade in påskliljor och narcisser i gevärspipan. Helt förvirrad retirerade polisen och lämnade blomsterbarnen i fred.

Annonser
Published in: on 2011/07/16 at 06:42  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: