Inlägg 1.244: 22 – 26 nov 1967

Ungdomskälleeftersökandeförgävligheten

När vi kom tillbaka till Kristusgatan svängde vi till höger och gick norrut en bit för att se vad vi hade missat genom vår avvikelse. Jo, vi hade missat en katedral och ett kloster.

De låg snett emot varandra som tillbörligt är – bara att Klostret (spa. El Convento) hade förvandlats till ett lyxhotell, sedan det forna nunneklostret hade flyttat därifrån. Vi gick inte in på lyxhotellet, för det intresserade oss inte över hövan. Men här är en internetbild av det utifrån.

Klosterhotellet, Gamla San Juan (internet)

Vi vek av där från Kristusgatan för att gå runt Klostret. På andra sidan om det gick det en liten gata som var så brant att den delvis bestod av trappsteg. Byggnaden på höger sida var alltså Klostret, och den lilla gatan hette, passande nog, Nunnebäcksgatan (spa. Calle Caleta de las Monjas).

Nunnebäcksgatan, Gamla San Juan (1967)

(Bild) Den här lilla pittoreska butiken, låt vara att den var tom, passerade vi just på Nunnebäckgatan.

Tom butik vid Nunnebäcksgatan, Gamla San Juan (1967)

S:t Johannes Döparens (spa. San Juan Bautista) katedral ute vid Kristusgatan, snett emot det forna klostret, hade en lång historia. Den byggdes 1521, med träväggar och halmtak, men förstördes helt av en orkan redan 1526. Katedralen återuppbyggdes 1540, plundrades 1596 och förstördes igen av en orkan 1615. Och så fortsatte det genom tiderna fram till 1917 – katedralen genomgick då en omfattande restauration och har inte behövt byggas om sedan dess.

S:t Johannes Döpares katedral, Gamla San Juan (internet)

Juan Ponce de León hade en gång utrustat en expedition till ön Florida, där folkmunnen sade att det fanns en ungdomskälla, som skulle ha kunnat återställa till ung vitalitet den som drack dess vatten. Men ack, han hittade aldrig det han sökte.

Entrén till Ungdomskällan, Florida (internet)

Vid en attack av Floridas urbefolkning vid ett senare besök ådrog han sig en förgiftad pil i låret. På sin fortsatta resa avled han på Kuba av pilgiftet 1521, 47 år gammal. Hans kropp fördes till San Juan och vigdes till ro i S:t Josefskyrkan. Men efter restaurationen av S:t Johannes Döpares katedral 1917 flyttades Juan Ponce de León till en marmorsarkofag i dess nyinrättade krypta.

Vi gick inte in i katedralen, och för den delen inga andra kyrkor heller. I stället gick vi nedför den lilla branta gatan som gick rätt västerut från katedralens dörr till den enda stadsport som fanns kvar av de ursprungliga sex i muren runt staden. Den var benämnd S:t Johannesporten.

S:t Johannesporten, sedd inifrån, Gamla San Juan (internet)

Det hade funnits en port här ända sedan 1520, men den nuvarande porten var byggd på sent 1700-tal och stod nu kvar i sitt mer eller mindre ursprungliga skick. Av min närbild får du en uppfattning om hur stadig stadsmuren var – jag har tidigare nämnt att den var sex meter tjock, och det tycks stämma rätt bra av mitt foto att döma.

S:t Johannesporten, sedd utifrån, Gamla San Juan (1967)

Published in: on 2011/09/13 at 08:32  Kommentera  

Lämna en kommentar