Inlägg 1.264: 29 dec 1967 – 1 jan 1968

Nyårspartyöverflödet

Andra partyn i detta års jul- och nyårshelg skall jag bara nämna i förbigående, och enbart för att visa att Ed och jag inte var bortglömda av den del av världen som ställer till med sådant.

På fredagen ett party hos killarna i Queens. De visade den här gången färgbilder från sin semester i Kabul i Afghanistan, som låg någonstans långt borta i Asien.

På lördagen ett dansparty i Brooklyn. Nej, vanlig pardans med män och kvinnor! Hemma hos en av Eds arbetskamrater som jag förstås inte kände. Sådana partyn hörde inte till mina favoriter, men jag var ju Eds gode vän som de hade pockat på att han skulle ta med sig.

Och på söndagen ett sexparty hemma hos StCu. Det var något som jag verkligen uppskattade – se, det jämnar alltid ut sig till slut – och även om man egentligen bara minns det första partyt av en given sort, så vet jag att det blev en lyckad kväll. Det första sexpartyt i mitt liv upplevde jag ju hos StCu strax efter det att jag hade lärt känna Ed, och han tog mig med dit (se inlägg 363 till 374). Sexpartyt nu på nyårsaftonen följde i stort samma beskrivning som det första – hur olika kunde de vara?

Nyårstolvslaget firade vi som vanligt hemma. Året före hade vi varit för kåta att sitta uppe och se på den sjunkande bollen på toppen av Nya Yorks Tidenders byggnad vid Timestorget, så vi hade i stället krupit ner under täcket tillsammans. Men nu, uttömda efter all extas på sexpartyt, satt vi där och stirrade på eländet, och så som bilden på vår TV flimrade blev det till och med litet festligt den här gången. Och ett nytt år blev det, för Ed och mig liksom för alla de andra goda människorna i samma tidszon.

Den sjunkande bollen alltsedan 1907, Timestorget, New York (internet)

Mitt hasardspel på aktiebörsen under 1967 hade resulterat i en otroligt stor vinst. Vid årets början hade jag haft aktier värda 17.440 kronor liggande under vår röda golvmatta, och nu vid årets slut låg det aktier värda 57.595 kronor där, en ofattbar uppgång med 40.155 kronor.

Det var naturligtvis inte vad jag hade vunnit under året. Jag hade lagt ut ett nettobelopp på 7.988 kronor på aktiemarknaden vilket gjorde årets vinst till 32.167 kronor. Av det utgjordes 518 kronor av solid förräntning på mina investerde pengar i form av utdelningar, medan de resterande 31.659 kronorna var ren hasardspelsvinst som jag borde skämmas för i anständigt sällskap. Fast det här var ju Amerika, och här accepterade man utan vidare även ett sådant illa vulet sätt att tjäna sina pengar.

Och eftersom jag under året dessförinnan hade förlorat över 4.000 kronor på aktiebörsen, så tog jag min stora vinst under detta år med jämnmod. Det jämnar alltid ut sig i det långa loppet.

Annonser
Published in: on 2011/10/04 at 10:15  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: