Inlägg 1.274: 14 – 15 jan 1968

Sorgesångerskan

Hon kom uppför trapporna, flåsande som ett ånglok som körde för första gången på ett nytt spår. Våra trappsteg var mycket högre än dem som hon hade i sitt hus! Hon fann sig emellertid snabbt tillrätta när hon väl hade kommit upp. Hon ville veta allting om pappas hjärta, och det var ju helt förståeligt, eftersom hennes man hade dött knall och fall av en hjärtattack.

Vi serverade henne en god lunch och satt sedan länge och pratade. Nästan uteslutande om allt det lidande som hon hade utsatts för som resultat av hennes älskade mans oväntade död. Det finns folk som gräver ner sig ända till halsen i alla världens förfärligheter i allmänhet och konsekvenserna av dessa för dem själva i synnerhet, och efterhand förstår man att de inte ens vill be tröstade. Om man bara tycker lika synd om dem som de själva gör, så är de helt nöjda. Det räcker för det mesta med stumma nickningar för att visa sin medkänsla.

Så satt vi i några timmar och lyssnade utan att egentligen lära oss mycket. Men det var på inget sätt en bortkastad dag, för att lära känna en människa på djupet är ofta värdefullt – bara man inte behöver göra det alltför ofta. Vi erbjöd oss att följa henne hem – nej, hon ville absolut inte ta en taxi, och hon föredrog att gå ensam i det milda vädret. Vi gick med henne ner för trapporna och sade adjö ute på trottoaren och sedan gick vi upp igen och vilade ut.

På måndagsmorgonen gjorde jag en del aktieaffärer. Jag sålde 54 av mina aktier i Holiday Inn för 14.305 kronor (se inlägg 1.018). Jag hade köpt 52 av dem i juli 1967 och de två övriga i samband med diverse krångliga nyemissioner i november som jag inte brydde mig om att ens nämna här. Sammanlagt hade jag betalat 10.591 kronor för de sålda 54 aktierna – och jag behöll, fortfarande helt idiotiskt, två aktier i Holiday Inn att leka med i fortsättningen. Vinsten vid den här försäljningen var rätt våldsam: 3.714 kronor.

Jag köpte sedan aktier i två olika bolag, Dielectric och Guerdon. Dielectric var ett bara två år gammalt företag, och det tillverkade diverse artiklar av plast, något som var ett rätt nytt och lovande område. Jag köpte 60 aktier i det bolaget, och för dem betalade jag 5.325 kronor.

Dielectrics firmamärke (internet)

Guerdon tillverkade husvagnar. Det företaget hade några få år på nacken och höll till i nordvästra delen av Amerika. I Guerdon köpte jag 120 aktier och betalade 9.469 kronor för dem.

Guerdons firmamärke (internet)

Alltså behöll jag inte några av alla de pengar som jag hade fått för Holiday Inn. Jag lade faktiskt till några hundralappar för de nya inköpen. Jag var en riktig börshaj vid det här laget. Trodde jag.

Annonser
Published in: on 2011/10/11 at 07:08  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: