Inlägg 1.278: 31 jan 1968

Biosalongskuslighetsupplevelsen

På januari månads sista kväll gick Ed och jag på bio och fick se en fantastisk uppsättning av kända skådespelare i en och samma film. Först var det Richard Burton och Elizabeth Taylor, och med bara dem blev ‘Vem är rädd för Virginia Wolff?’ en jättesuccé – det var ju den filmen som fick mig att högeligen gilla Elizabeth Taylor.

Men i den här kvällens film fanns det ytterligare några toppnamn. Vad sägs om Alec Guinness, Peter Ustinov, James Earl Jones, Raymond St. Jacques, Paul Ford, Cicely Tyson – och Lilian Gish? Filmen hette ‘Den onda ön’ (eng. The Comedians) och den utspelades på Haiti under diktatorn Papa Doc’s regim.

Affisch för filmen ‘Den onda ön’ (internet)

Det var en av de kusligaste filmer som jag någonsin hade sett. Jag minns inte hela den komplicerade handlingen i dag, men jag kommer direkt ihåg den spöklikt nattsvarta hettan med takfläktarna snurrande, det ständigt pågående spionerandet av Papa Doc:s hemliga polis, Tonton Macoutes, genom de vidöppna fönstren, och känslan av en balansgång där minsta felsteg eller fel ord kunde leda rätt i fördärvet – och ofta gjorde det.

Ett fartyg anländer till Haitis huvudstad Port au Prince med Alec Guinnes, Paul Ford, Lilian Gish, och Richard Burton. Guinness är en brittisk affärsman som har inbjudits att göra affärer med Haitis regering, men gränspolisen Raymond St. Jacques märker att den som utfärdat inbjudningen har avsatts och kastats i fängelse, varpå han och hans män misshandlar Guinness och fängslar honom. Burton har ärvt ett hotell benämnt Trianon i Haiti och har just återvänt från Nya York där han förgäves hade sökt sälja det. Han har en kärleksaffär med Elizabeth Taylor, hustrun till den brittiske ambassadören Peter Ustinov.

Richard Burton och Elizabeth Taylor i ‘Den onda ön’ (internet)

Efter ett gräl med Taylor beger sig Burton till Moder Katarinas bordell, där han upptäcker att Guinness inte bara har släppts fri utan också har blivit St. Jacques gäst och som sådan just nu åtnjuter Burtons favorithora Cicely Tysons gästvänlighet. Guinness är i gunst med regimen därför att de väntar på en vapensändning, för vilken de har betalat handpenning. Guinness påstår att vapnen nu ligger i en lagerlokal i Miami, men regimen har blivit lurad av Guinness tidigare och vägrar honom att lämna Haiti tills de har bevis på att vapnen existerar.

Reklammontage för filmen ‘Den onda ön’ (internet)

Detta var den allra första början av filmen. Resten är fylld med vodoo, hämnd, mord med skalpel och pistol, och hela tiden ihjälskjutning av folk. Jag kan ju inte avslöja för mycket av detta drama, för du vill säkert en gång se det. Författaren till boken som filmen byggde på var Graham Greene. Klicka här för några representativa scener.

Annonser
Published in: on 2011/10/12 at 09:59  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: