Inlägg 1.290: 18 feb 1968

Brodersamstämmighetspopulariteten

Vinterolympiadens dagliga entimmessändningar på TV hade jag på grund av arbetet bara kunnat se på veckosluten, men då var det verklig spänning på gång. Sådant, och så lätt underhållning, behövdes det mycket av i denna dystra tid. Tet-offensiven fortsatte att blöda ur TV-apparaten varenda dag och känslorna hos det amerikanska folket växlade dagligen mellan ilska och sorg. Därför hade TV-bolaget CBS som ren underhållning på söndagskvällarna ett program som hette Smothersbröderna (eng. Smothers Brothers). Dessa var två riktiga bröder som hette Tom och Dick Smothers, mycket olika i både utseende och uppträdande, men de var otroligt väl samspelta.

Tom och Dick Smothers (internet)

Som de uppträdde var Tom uppenbart långsam i sin fattningsförmåga medan Dick var den smarte som satte Tom på det hala. De var båda musikanter och uppträdde gärna enkelt och okonstlat som i sången om sin far – klicka här för den.

De program som Tom och Dick bjöd på gav åskådarna en motvikt till tidens dysterhet. Inte bara genom att vara allmänt roliga och underhållande utan också genom att vara starkt kritiska i sina kommentarer om sådant som Vietnamkriget, vilket gick hem bättre och bättre i takt med att kriget bara gick sämre.

Här är en av deras sketcher. En militärhjälm säger till en annan hjälm: ”Sergeant, de vill förhandla!” – Den andra hjälmen säger till en tredje hjälm: ”Kapten, det är möjligt att de vill förhandla.” – Den tredje hjälmen säger till en fjärde hjälm: ”Överste, det är en osannolik möjlighet att de vill förhandla.” – Den fjärde hjälmen säger till en femte hjälm: ”General, det är osannolikt att de vill förhandla.” – Den femte hjälmen säger till en cowboyhatt: ”Herr President, de vill inte förhandla. – Cowboyhatten säger: ”Vi måste öka bombningarna, men jag beordrar detta med tungt hjärta.”

Eller helt enkelt: ”Under dessa besvärliga dagar bör hela det amerikanska folket sluta upp bakom president Johnson – och knuffa till.”

Och till slut deras sång om de rika krösusarna på Murgatan. Den skulle passa in precis lika väl nu när jag år 2011 skriver dessa rader. Smothersbröderna sjunger i den om mutor till kongressmedlemmar, atomraketer till Saudiarabien, oljespill i haven, och all sorts aktiemanipulation på Murgatan. Du missar en mycket aktuell sång om du inte klickar här.

Det kunde emellertid vara farligt att vara skarp i sin framtoning i de stora amerikanska TV-kedjorna – de var ju trots allt annonsföretag. Redan följande år gjorde sig CBS av med Smothersbröderna på grund av deras politiska och samhällssatiriska kritik. Men de överlevde detta och frodades gott i många år till.

Annonser
Published in: on 2011/10/17 at 06:15  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: