Inlägg 1.326: 4 – 5 apr 1968

Dödsskjutningsrapporteringen

Vi höll andan ända till klockan 01.00, för så länge höll CBS igång om Martin Luther King och hans död. Från det ögonblick då vi satte på TV-apparaten och fick höra de första korta nyhetsbulletinerna upprepades de om och om igen, fast påfyllda med mera detaljer allteftersom mera material kom in. Han hade skjutits på balkongen utanför sitt motellrum i Memphis, precis där han står på den här bilden tagen dagen före.

Martin Luther King på dagen före sin död, Memphis, 1968 (internet)

Och klockan 23.00 började ett en och en halv timme långt välredigerat minnesprogram om Martin Luther King, med överblick av hans liv och gärning, och med diskussioner med hans närstående medarbetare och med inlägg av ledande politiker både i Amerika och i andra länder. Det var så mycket innehåll i sändningen från CBS att vi inte hade den minsta tanke på att kolla vad de andra TV-stationerna gjorde. Men de hade med säkerhet liknande program på gång.

Jag tyckte att det var otroligt imponerande av en TV-kedja att kunna presentera allt detta inom loppet av bara några timmar. Mordet inträffade klockan 18.01 i Memphis i delstaten Tennessee – 19.01 i Nya York – och redan fyra timmar efter det hade CBS satt ihop sitt minnesprogram, plockat samman alla dessa gamla filmrullar från TV-nyheterna och bildarkiven, fångat in kända personer med minnen och kunskaper för att ta del i diskussionerna – och gjort det till ett program, som var så väl arrangerat att det verkade ha sammanställts under veckor av hårt arbete. Men de medarbetare som råkade vara i tjänst denna torsdagskväll hade gjort alltsammans omedelbart och utan minsta förvarning.

Ja, CBS hade varit vår favoritstation redan tidigare, och den här kvällen visade det sig att vi hade valt rätt favoritstation. Här har du firmamärket för stationskedjan, och hur det kom till får du se om du klickar här.

CBS firmamärke (internet)

I det lokala CBS-nyhetsprogrammet på morgonen upprepades naturligtvis en del av vad vi hade sett på rikssändningen kvällen före. Men ett inslag var nytt och lokalt. I konserthuset Carnegie Hall i Nya York på torsdagskvällen råkade det hållas en konsert till förmån för en liten negerhögskola i sydstaterna.

Carnegie Hall, New York (internet)

Någon uppe på första raden hade uppenbarligen haft sin filmkamera till hands och tursamt nog kunnat filma konsertens producent Robert Moseley, när han tjugo minuter efter mordet steg fram till mikrofonen och delgav publiken Martin Luther Kings död. Han lät sedan en präst yttra några ord den bortgångne, varpå orkestern följde med en bit av en gospelsång som avslutades i en dissonanskrasch. Du får se detta om du klickar här.

Annonser
Published in: on 2011/12/07 at 03:27  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: