Inlägg 1.333: 5 apr 1968

Upploppsavvärjningsinsatsen

Hur hade det då gått under gårdagskvällen här hemma i Nya York. De rikstäckande TV-nyheterna hade oroande rapporter från städer runt hela Amerika om upplopp, mordbrand och plundring av svarta folkmassor som ville ha hämnd på Martin Luther King. Men ingenting sades om Nya York.

Vår egen borgmästare, John Lindsay, hade personligen avvärjt det mesta av sådana oroligheter i sin stad. Mer eller mindre allvarliga raskravaller hade uppstått i mera än 100 större städer runt om i Amerika, många omedelbart den 4 april och andra under dagarna därefter. De flesta hade snabbt lugnats ner av polis men en del, särskilt i Baltimore och Chicago, hade erfordrat insatser av tusentals militärer under flera dagar i följd.

Borgmästare John Lindsay satt i publiken med sin fru Mary för att avnjuta en Broadwaymusikal, när en civilklädd polis lugnt kom in och viskade något i hans öra. Han reste sig omedelbart och gick ut i hallen och ringde upp polischefens kontor. Inga våldsamheter ännu, sade de, men det kan hända saker i negerstadsdelen Harlem. Lindsay hoppade in i en bil som väntade utanför och snabbt tog honom till sin tjänstebostad på norra Manhattan, inte långt från Harlem. På vägen dit gick han över sina handlingsalternativ med sin presstaleman David Garth. Lindsay ville bege sig direkt till Harlem, men Garth tyckte att det vore mycket olämpligt. – ”Men någon måste åka dit”, sade Lindsay. ”De måste få träffa någon vit man som talar om för dem hur ledsna vi är.”

Efter att snabbt ha organiserat en telefonbank i bostaden och gjort klart hur han kunde stå i kontakt med dem begav sig nu Lindsay till polisstationen i Harlem för att höra hur allt låg till för tillfället. Med Garth vid ratten körde ha sedan rätt ut i stadsdelen, till hörnet av Åttonde avenyn och 125:e gatan, och fann där en folkmassa på hundratals människor, både unga och gamla. Den fyllde hela gatan, och Garth tänkte för sig själv att hans liv nu var över.

Garth trodde inte sina ögon när Lindsay steg ur bilen och gick rätt in i folksamlingen. Detta var inte Lindsays första visit i Harlem, och folk kände omedelbart igen honom: ”Det är borgmästaren”, sade en unge. – ”Något nytt om King?” undrade man. ”Hur kunde detta hända?” – Andra klagade över att det var så mycket polis i Harlem trots att det inte hade skett några våldsamheter. Varför hade polisen barrikaderat 125:e gatan? Lindsay sade till en polis intill att det vore bättre att låta människorna röra sig fritt, och då togs barrikaderna bort.

Annonser
Published in: on 2011/12/11 at 03:57  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: