Inlägg 1.355: 23 apr 1968

Studentprotestorsaksämnena

De mest omfattande uppresningarna skedde i Frankrike. Den 22 mars tog där studenterna tillfälligt över ett av universiteten i Paris, men det rapporterades knappast utomlands. Sedan var det på ytan lugnt fram till den 2 maj, då det började inträffa upprepade konfrontationer mellan studenter och polis vid det ena franska universitetet efter det andra. President de Gaulle försökte att använda polisen till att få bukt med demonstrationerna, men det ledde till gatustrider och en allmän strejk av studenter i hela landet – det kulminerade så småningom i vilda strejker under två veckors tid av sammanlagt 11 miljoner arbetare, en femtedel av hela landets befolkning. Fackföreningarna och kommunistpartiet hamnade i allt detta för ovanlighetens skull på samma sida som de Gaulle. Regeringen fruktade inbördekrig eller revolution, och president de Gaulle flydde till en fransk militärbas i Tyskland för att därifrån med sina medhjälpare styra sitt land. Därifrån upplöste han nationalförsamlingen och beordrade nyval att hållas den 23 juni.

Det gällde inte vanliga lönestrider den här gången, utan i stället kritiserades samhällets konsumtionsvaruinriktning, familjens, skolans och arbetsplatsens auktoritet – och som helhet den västerländska kapitalismen och det moderna tekniska samhället.

Hur det kunde se ut på en gata i Paris under dessa dagar framgår av den här intressanta bilden.

Fordon omkullvälta under oroligheterna, Paris, 1968 (internet)

Oron i andra länder världen runt får representeras av den här bilden, som visar hur det såg ut i Mexiko City vid ungefär samma tid.

Stridsfordon på gatorna under protesterna, Mexiko City, 1968 (internet)

Runt om i Amerika pågick det studentprotester i början av år 1968, men dessa spred sig i allmänhet inte ut i samhället. Ed och jag bodde alldeles intill Nyayorkuniversitetet i Greenwichbyn och bara nio kilometer från Columbiauniversitetet, som låg uppe vid 116:e gatan på Manhattans västra sida och omedelbart väster om negerstadsdelen Harlem, och vi märkte ingenting ovanligt på våra egna gator.

Det ansågs att näst efter Harvard i Boston var Columbia Amerikas allra bästa universitet och att det erbjöd sina elever landets förnämsta utbildning. Bland dess studenter bröt det den 23 april 1968 ut en protestaktion som ledde till att studenterna tog över en del viktiga byggnader – och det var det som jag nu fick läsa om i Nya Yorks Tidender.

Den övervägande anledningen till studenternas uppror var universitetets samarbete med Amerikas försvarsdepartement. Detta samarbete hade till avsikt att utveckla nya vapen – och det betydde alltså att deras egen skola direkt deltog i inbördeskriget i Vietnam. Det var detta samarbete som studenterna våldsamt protesterade emot.

Annonser
Published in: on 2012/01/09 at 07:16  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: