Inlägg 1.361: 23 – 30 apr 1968

Columbiaprotestkonsekvensambivalensen

Demonstranterna lyckades faktiskt uppnå sina två uppsatta mål. Samröret mellan universitetet och försvarsdepartementet tog slut, och sporthallen blev aldrig byggd.

Trettio studenter avstängdes från Columbiauniversitetet. Men motsättningarna mellan universitetets svarta och vita studenter skärptes väsentligt, främst därför att deras likartade protestyttringar hade bemötts så olika av ledningen för skolan.

Så återstod de mindre dramatiska händelserna. Columbiauniversitets lokaler måste återställas efter ockupationen, vilken liksom alla krigsdrabbningar lämnade många avslöjande spår efter sig.

Så här såg rektor Kirks ämbetslokaler ut efter studentockupationen, Columbiauniversitetet, New York, 1968 (internet)

Rektor Kirks skrivbord efter ockupationen, Columbiauniversitetet, New York, 1968 (internet)

Att avlägsna motsättningarna mellan de inblandade parterna tog naturligtvis mycket längre tid. Kvinnor fann att de fortfarande hade en lång väg kvar till jämställdhet – som ockupanter tilldelades de sådana sysslor som rengöring och matlagning och uppassning för just de män som kämpade för deras jämställdhet.

Och resultatet på längre sikt? Ledde demonstrationerna till bättre medborgarrättigheter, bättre miljö och bättre kvinnojämställdhet? Eller banade folks ogillande av ockupation som protestmetod väg för en allt mera påträngande konservatism i Amerikas tänkande under de följande decennierna?

Ed och jag upplevde dessa dramatiska dagar helt genom television och tidningar. I jämförelse med alla andra våldsamheter som då kontinuerligt pågick i Nya York, i Amerika och ute i den stora världen fann vi ockupationen av Columbiauniversitetet som bara en händelse bland alla de andra.

Om du klickar här blir du fast i 50 minuter. Du får då se en video om vad jag just har beskrivit. Med den bakgrund som du redan har fått kan du säkert följa händelsernas gång. I början är det en massa prat, men så följer dramatiska avsnitt med sådant som

  • bråket vid byggnadsplatsen för sporthallen,
  • ockupationen av universitetets byggnader,
  • livet i de ockuperade byggnaderna,
  • polisens återtagande av de ockuperade byggnaderna, och
  • de två åtskilda examenshögtidligheterna, den officiella och den inofficiella.

Framför allt presenterar videon kontrasten mellan å ena sidan intrycket av välordnade och snälla händelser i det som min text förmedlar och å andra sidan intrycket av ett otroligt kaos som enligt videon härskade överallt på Columbiauniversitetet under dessa dagar.

Annonser
Published in: on 2012/01/09 at 09:34  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: