Inlägg 1.380: 2 jun 1968

Stockholmsstudentkårhusockupationen

Det låg två dagars post och väntade i vår brevlåda när vi kom hem på söndagseftermiddagen. I ett brev berättade mamma om att Sverige hade haft studentdemonstrationer, som hon trodde var inspirerade av ockupationen av Columbiauniversitetet i New York i april.

Den 24 maj 1968 höll Stockholms studenter ett möte på kårhuset för att diskutera regeringens förslag till ny studieordning, där studierna skulle följa fastare linjer med färre individuella valmöjligheter. Som det nu var kunde en arbetsgivare inte veta vad en sökande egentligen hade studerat.

Diskussionerna på kårhuset före ockupationen, Stockholm, 1968 (internet)

De socialistiska studentorganisationerna ogillade detta förslag, och när de inte fick genklang vid mötet så förklarade de helt sonika kårhuset ockuperat.

Studenterna ockuperar kårhuset, Stockholm, 1968 (internet)

Deras meningsmotståndare gav sig iväg, men å andra sidan kom många icke-studenter dit och anslöt sig till ockupanternas sak. Man fortsatte att diskutera, man hissade en röd flagga och proklamerade Sverige som republik. Besökare kroppsvisiterades, och journalister var dessutom tvungna att rätta sig efter vad de blev tillsagda att skriva om saken i sina tidningar.

Diskussionerna fortsätter under ockupationen av kårhuset, Stockholm, 1968 (internet)

Utanför kårhuset samlades ett par tusen studenter, som krävde att ockupanterna skulle ge sig av, och för att hålla ordning och förhindra bråk var det en polisstyrka på 800 man och en massa polisbilar på platsen.

Polisstyrkorna vid kårhuset under ockupationen, Stockholm, 1968 (internet)

På lördagskvällen nära midnatt kom undervisningsminister Olof Palme till kårhuset i avsikt att deltaga i diskussionerna. Han framhöll vikten av demokrati och reformvilja, men ockupanterna uttryckte sin avsky för demokrati och ville hellre med våld förändra det svenska samhället.

Okof Palme talar till studenterna i det ockuperade kårhuset, Stockholm, 1968 (internet)

Studenterna lyssnar på Olof Palme i kårhuset, Stockholm, 1968 (internet)

I sin iver för klasskamp sade sig ockupanterna kämpa för Sveriges arbetare. Men arbetarna förhöll sig negativa till vad som försiggick i kårhuset. Det svenska kommunistpartiet uttryckte en illa dold ilska gentemot studenterna, som, enligt vad de ansåg, aldrig hade arbetat, fick studiebidrag från staten, såg ganska feta ut, och sjöng ‘Upp till kamp emot kvalen’.

Den 26 maj gav sig 200 av studenterna ut på staden i ett demonstrationståg och försökte ockupera stadsteatern, konserthuset, operan (där de slog sönder en dörr), och centralstationen. Sedan de hade återvänt till kårhuset efter outrättat ärende, stoppade polisen på regeringens order allt tillträde och all varutillförsel till kårhuset. På kvällen dagen därefter hade ockupanterna blivit hungriga och lämnade självmant kårhuset. Då fick polisen därutanför ett sjå med att skydda dessa mot andra studenter som ville ge dem ‘ett kok stryk’. Och detta blev slutet på Sveriges studentockupation.

Studenterna lämnar kårhuset efter ockupationen, Stockholm, 1968 (internet)

Annonser
Published in: on 2012/01/23 at 09:58  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: