Inlägg 1.446: 7 jul 1968

Transkanadavägsutnyttjandet

När vi påbörjade vår tripp tre dagar tidigare körde vi längs S:t Larsflodens norra strand, och då fick vi vårt lystmäte på att söka skönja andra stranden av ett mycket brett vatten. Nu gällde det att komma till Montreal så snabbt och enkelt som möjligt i det usla vädret, och vägen för det gick söder om floden. Det gjorde oss absolut ingenting att det inte skulle finnas något att se där – slättland och långt utom synhåll av floden hela vägen – när det ändå bara regnade.

Vi korsade S:t Larsfloden på ett ställe där den var rätt smal och tog sedan vad som kallades Trans-Kanadavägen (fra. Route Transcanadienne). Den gick genom hela Kanada från kust till kust, och det var en riktig långtradarväg. Trots söndagen var det mycket flera lastbilar än vanliga passagerarbilar. Vår stora bil blev rätt liten här.

För det mesta var det en fyrfilig väg, men på vissa bitar var det bara två filer och då satt man på sin plats mellan två lastbilar, en före och en efter, som i Italien. Och närmare Montreal blev det riktig motorväg!

Regnet upphörde rätt snart sedan vi hade kommit ut ur staden Québec, och halvvägs till Montreal tittade faktiskt solen fram litet grand. Efter tre timmars körning kunde vi skönja husen i Montreal och korsade då S:t Larsfloden – igen! – på en bro följd av en tunnel. Detta var flott och elegant och var bara ett år gammalt. Man hade tänkt bygga en jättebro hela vägen över, och den skulle då ha fått bli så hög att alla skepp på väg in till hamnarna i norra Amerika och södra Kanada kunde passera under den. Av rent estetiska skäl hade man i stället bestämt sig för att gräva en tunnel under den halva av S:t Larsfloden där fartygen gick och sedan en vanlig liten låg bro över den andra halvan.

Efter bron befann vi oss en bit norr om själva staden, men vi var ju väl bekanta med Sherbrookegatan, så när den dök upp tog vi av och följde den ända till bilhyrningsfirman nära centralstationen. Skulle vi lämna tillbaka bilen nu? Som man alltid är mot slutet av en resa var vi nu dödligt trötta på den. Vi gjorde oss av men den och stoppade in vårt lilla gepäck i ett förvaringsskåp på stationen därintill.

Vi traskade runt i Montreal utan något särskilt mål – vi hade redan sett allt vi ville för den här resan. Vi följde Universitetsgatan (fra. Rue Université) en bit och kom till McGilluniversitetet, som vi båda kände till, Ed på grund av sitt tidigare arbete på Nyayorkuniversitetsförlaget och jag på grund av att jag var så ohyggligt allmänbildad. På bilden syns det fullt med studenter på gräsmattan, men nu i juli var de förstås inte där.

McGilluniversitetet, Montreal (internet)

Annonser
Published in: on 2012/04/07 at 08:18  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: