Inlägg 1.457: 20 jul 1968

Coneyöförlustelserna

På den förra bilden såg du långt borta bebyggelsen på Coneyön, dit vi var på väg. På bilden härnedan ser du samma bebyggelse på närmare håll. Detta var den västligaste delen av Coneyön, Sjöporten (eng. Sea Gate), som var en privat, inhägnad stadsdel med omkring 800 enfamiljshus.

Stadsdelen Sjöporten, Brooklyn (internet)

Bodde man inte där eller hade giltigt tillstånd så kom man inte dit in, för alla kollades på väg in och ut, både till fots och i bil. Därför har jag aldrig varit i Sjöporten – och jag vet inte ens vad jag har missat.

Entrékontrollen till stadsdelen Sjöporten, Brooklyn (internet)

Coneyön hade en gång varit en naturlig sandremsa, i likhet med Eldön, men man hade fyllt i det rätt smala sundet och därmed skapat en halvö. Den blev ett utflyktsmål och semesterställe omkring år 1830, då det hade satts in trafik med ångbåt från Nya York och det också hade byggts en väg ditut god nog för häst och vagn. Under de åren därefter byggdes det många hotell på Coneyön, det ena elegantare än det andra. Efter 1860 kunde man också ta sig dit med järnväg. Och när Brooklyns elektriska tunnelbana så småningom övertog järnvägstrafiken och knöt den samman över Brooklynbron (eng. Brooklyn Bridge) med Manhattans tunnelbanor, ja, då kom Coneyön att ligga såpass nära staden att folk kunde åka dit över dagen för både strandbad och förlustelser. Coneyön blev Nya Yorks nöjepark.

Badstranden, Coneyön, Brooklyn (internet)

År 1876 presenterades Coneyöns första karusell av en dansk man vid namn Karl Looff. Han täljde själv hästar och andra djur av trä att sitta på och placerade dem parvis runt om på sin karusell. En trumslagare och en flöjtist bjöd på levande, livlig musik när karusellen snurrade.

En av Karl Looffs karusellhästar (internet)

När invandrarna från Europa kom till Nya York var det första de fick se av Amerika från sin båt frihetsgudinnan ute på redden. Men från år 1882 fick de långt före frihetsgudinnan tillfälle att häpnas över Coneyöns elefant. Deras båt gled fram just utmed Coneyöns strand, och där, mitt bland alla de små husen, ståtade en hela 40 meter hög elefant.

Coneyön med sitt elefanthotell, 1882-1895 (internet)

Det var en kombination av hotell och bordell, byggd som en jättelik elefant, och denna var under ett antal år ett byggnadsverk med stor publiktycke. Man kunde välja mellan 41 hotellrum att bo i, och väl där kunde man förlusta sig på allehanda sätt. Det sägs att man från utsiktspaviljongen uppe på elefantens sadel i klart väder kunde se 80 kilometer ut till havs. Tyvärr brann elefanten upp redan år 1895 men hade då redan spelat ut mycket av sitt nyhetsvärde.

Coneyöns elefant, 1882-1895 (internet)

Annonser
Published in: on 2012/04/19 at 07:37  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: