Inlägg 1.550: 3 – 4 okt 1968

Rubiconkorsandet

Hösten brakade in nästa dag. Så gick det till varje år, fast datumet växlade från år till år. Sommarvärmen höll alltid i sig längre än jag hade väntat mig – att oktober betydde kallt väder satt ingjutet i min benstomme alltsedan barndomen – men när kalluften äntligen brakade in så var det klippt. Det här året skedde det jämförelsevis tidigt, den 3 oktober, men jag visste då med en gång att vår tripp ut till Riisparken i söndags hade blivit den sista för säsongen.

På fredagen den 4 oktober skulle Shearson-Hammill äntligen lägga om sin orderrutin, och alla inblandade IBM-are höll som vanligt tummarna för en lugn och ‘ointressant’ övergång till vårt automatiska system. Ett stort svart moln uppenbarade sig dock över uppgiften – torsdagen var inte alls lugn utan otroligt hektisk på börsen. Bara en enda gång tidigare hade det gjorts flera aktieaffärer på en dag i Nyayorkbörsens historia, så det var en svettig upplevelse både på själva börsen och på alla mäklarfirmorna – inklusive Shearson-Hammill. Alla var ju glada, man tjänade skäppor med pengar, men det var minsann inte en situation som var direkt lämplig för en riskfylld övergång till ett nytt aktieordersystem.

Men Shearson-Hammills ledning sade att tärningen hade kastats (lat. alea iacta est) och att de stod fast vi att ta sig över Rubicon – det skulle inte bli några flera senareläggningar! Deras optimism smittade av sig och vi alla såg med förtröstan på morgondagen. Klockan 18.00 satte Shearson-Hammill i gång med att sända ut torsdagens köp- och säljbekräftelser. Tack vare dagens enorma omsättning var det förstås en motsvarande mängd bekräftelser. Jag gick hem klockan 01.00, och när jag kom tillbaka klockan 07.00 så höll de fortfarande på med att sända ut dem – i normala fall hade de varit färdiga med det vid 04-tiden.

De fortsatte till strax efter klockan 08.00, men då var de tvungna att säga godnatt och ställa om internklockan. Alla dokument som hade med en viss dag att göra – i detta fall torsdagen – skulle vara daterade med samma datum, och internklockan visade därför att det nu var torsdag klockan 32.00, alltså trettiotvå timmar efter midnatten till torsdagen. När de avbröt utsändningen av orderbekräftelserna ställdes internklockan om till fredag klockan 08.00.

Systemet sattes i gång för dagen, precis som det hade gjort otaliga gånger under våra testkörningar.

Monopolsedlar (internet)

Den enda skillnaden var att nu gällde det inte monopolpengar utan riktiga dollarsedlar.

Amerikasedlar (internet)

Annonser
Published in: on 2012/07/20 at 20:06  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: