Inlägg 1.553: 13 okt 1968

Världshandelcentersutvecklingsstillaståendet

Kommer du ihåg hur Ed och jag under en dag på våren 1968 verkligen studerade och fotograferade området i den sydliga delen av Manhattan, där det nya Världshandelscentret skulle komma att byggas? Vi tog då en massa bilder av den stora gropen från alla håll, så att du skulle få en uppfattning om vad det rörde sig om (se inlägg 1.338-1.343). Nu på söndagen passade vi på att i det vackra vädret återvända dit för att se hur långt de hade kommit med sitt stora arbete.

Vi blev otillbörligt imponerade av hur liten skillnad från förra gången vi såg nu efter sex månaders idogt arbete. Man höll fortfarande på med att riva gamla kontorsbyggnader i periferin runt den redan tidigare frilagda gropen.

Rivningsarbete på tomten för Världshandelscentret, New York (oktober 1968)

De två höga tornen skulle komma att byggas mitt i den gropen, men Världshandelscentret skulle inte bara bestå av dem. Ett tiotal byggnader på kanske tjugo våningar eller så skulle komma att omge tornen, och det var för att ge plats för dessa småhus som de gamla byggnaderna nu pulveriserades.

Rivning av gamla hus på tomten för Världshandelscentret, New York (oktober 1968)

Vi märkte alltså klart att det frilagda området hade utökats väsentligt under sommarmånaderna. Men när vi tittade på den gamla, redan välkända gropen, så höll man fortfarande på att gjuta grunden för de två tornen – min okunniga terminologi beror helt på att jag inte vet något mer om de funktioner, som ingår i byggandet af det allra nedersta av en skyskrapa, än att de absolut inte innefattar entréporten.

Den här bilden, som vi tog mot norr från Frihetsgatan, verkar därför att vara förvillande lik dem som vi tog i april 1968. Det enda helt nya på platsen var de enorma lyftkranarna.

Byggandet av grunderna för tornen i Världshandelscentret, New York (oktober 1968)

På nästa bild ser du samma lyftkranar, fast där tog vi dem mot väster från Greenwichgatan. Som på tidigare bilder syns taken på Hudsonflodens gamla hamnskjul bortom viaduktmotorvägen ovanför Västergatan.

Byggandet av grunderna för tornen i Världshandelscentret, New York (oktober 1968)

Det var hela återbesöket. Vi hade inte följt byggnadsarbetena under sommaren, för det hade hänt så mycket annat av intresse i världen. Och inte hade det stått mycket i Nya Yorks Tidender om det, och inte heller hade vi spatserat förbi det längre – med alla rivningarbeten runt om gropen gick man gärna en omväg runt det hela för att inte få damm på skorna. Så nu hade vi troligen väntat oss byggnader med väggar och tak på plats sakta glida upp ur marken när vi nu kom tillbaka. Men så går det naturligtvis inte till.

Vårt nästa återbesök lade vi in på kalendern för april 1969 – vilket lät som en evighet i vardande. Vi hoppades att vi då skulle kunna slösa på litet mera film än den här gången.

Annonser
Published in: on 2012/07/21 at 20:53  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: