Inlägg 1.566: 5 – 6 nov 1968

Slutresultatet

Vi får se 23 minuter av valvakan med början 19.30 enligt vår klocka i Nya York – på skärmen är tiden av någon anledning angiven i Chicagotid. Om och om nämns det att de flesta vallokalerna i landet fortfarande är öppna.

Det är inte bara presidentrösterna som läggs fram – vi får se en hel del siffror från senatorvalen i 34 av delstaterna. Däremot nämns det ingenting alls om alla de 435 kongressrepresentanterna som också väljs – de rösterna räknas naturligtvis också, men de får helt enkelt inte plats på skärmen.

Och nu, efter allt mitt förberedande prat, får du se den inspelade valvakan, om du bara klickar här.

Det är underligt att se hur mycket vikt de lägger vid de totala röstsiffrorna för hela landet, när dessa inte betyder något alls för vem som till slut bli vald till president. Det enda som räknas i det avseendet är ju siffrorna från varje enskild delstat. Jag har faktiskt aldrig tidigare tänkt på den saken.

Ed och jag satt och följde dramat på skärmen hela kvällen tills det hela avbröts någonstans runt midnatt. CBS liksom de andra TV-bolagen hade vid det laget försäkrat landet om att allt talade för att Richard Nixon hade vunnit presidenttiteln – men det var ändå bara en väl framräknad gissning. Alla presidentkandidaterna hade i förväg gjort klart att de inte tänkte framträda för publik den kvällen, och president Johnson gick och lade sig tidigt.

På onsdagsmorgonen fortsatte valvakan på morgonen, och vid 12-tiden fick vi veta att gissningen på tisdagskvällen hade varit riktig: Richard Nixon hade vunnit presidentvalet. Han fick i den slutliga sammanräkningen en halv miljon flera röster än Hubert Humphrey, vilket var en marginal på mindre än en procent. Men det kunde lika gärna ha gått tvärtom, med de flesta rösterna till Humphrey, och Nixon skulle fortfarande ha vunnit. Denne fick nämligen 301 elektorsröster mot Humphreys 191, och det är ju dessa som väljer en president – inte den totala röstmajoriteten.

Även om både Ed och jag hade hållit på Hubert Humphrey sedan flera veckor tillbaka, så tog vi ‘valförlusten’ utan tårar och förbannelser – innan dess hade vi ju varit rätt likgiltiga, baserat på att ingen av de två ville göra ett snabbt slut på Amerikas deltagande i Vietnamkriget. Visserligen hade Humphrey äntligen bytt till den åsikten strax före valet, men han var ändå inte på något vis lika mycket av en fredsduva som Robert Kennedy och Eugene McCarthy. Så vi tog valet av Richard Nixon rätt lugnt.

Nixons era börjar, Tidskriften Life, 1968 (internet)

Annonser
Published in: on 2012/08/04 at 19:21  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: