Inlägg 1.600: 19 dec 1968

Schweizuppbrottet

På torsdagen vaknade vi till en strålande dag. Solen höll just på att komma upp, och vi såg den allra vackraste skiddagen av dem alla. Varje spår av ovädret var borta, fast snön som det hade vräkt ner låg fint kvar och lyste upp tillvaron. En sådan här dag borde utnyttjas – men tyvärr gällde det i dag att se men inte röra.

Vi åt ordentligt till frukost, som om vi skulle ut på långtur – och det skulle vi faktiskt – och sedan var vi bekväma nog att ta en taxi till stationen med allt vårt bagage.

Tåget gick klockan 09.51 och en timme senare var vi nere på Churs gator igen. Lika fascinerande. Jag tänkte på att det var lika underligt som om tågen på Bohusbanan hade kört in i Göteborg på Friggagatan och Odinsgatan och stannat mitt på Drottningtorget för passageraravstigning.

Efter en liten stund i Chur gick vårt tåg till Zürich – nu med restaurangvagn när vi var frukostmätta! – dit det kom klockan 13.15. Vi hoppade snabbt upp på flygbussen, och i mycket god tid var vi på Klotens flygplats. Jag hade aldrig tyckt om att vara ute i sista minuten, när det gällde att komma med sådant som flyg, som är så hopplöst krångligt att rätta till om man missar det.

Vårt Swissairplan skulle gå klockan 16.00 men var en halvtimme försenat så vi fick litet extra tid på oss att sitta och se andra flygmaskiner komma och gå. När vårt stora flygplan hade kommit upp i luften gick det nästan genast ner för att landa i Genève och plocka upp flera passagerare. Detta var för mig helt oväntat och kändes litet som när jag flög från San Francisco till Nya York år 1964 – det planet mellanlandade i Ekland, och jag som inte visste om det trodde att vi höll på att krascha (se inlägg 239). Ed sade att han hade varit beredd på att vi skulle gå ner som vi gjorde, för hans plan i andra riktningen hade också mellanlandat i Genève.

Nu skulle det bli skönt att komma hem från allt hålligång i Örebro och Arosa. Och det skulle bli jul. Lustigt nog var det inte mycket jul i Arosa, inga girlanger och granar på gatorna – fast i Sverige hade det inte heller varit mycket sådant. I Amerika var det julafton hela månaden från tacksamhetsdagen fram till dagen efter jul, och sedan försvann alltihop. Jag kom ihåg att jultinglet I Sverige inte brukade börja förrän några dagar före jul men att det i stället hängde med till tjugondag Knut. Det var nog likadant i Schweiz.

Annonser
Published in: on 2012/10/09 at 01:19  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: