Inlägg 1.663: 22 – 24 mar 1969

Grannskapsprofaniteterna

Ed och jag skulle ha följt med mera i de lokala nyhetsbladen i vår stadsdel, Greenwichbyn, för då hade vi säkert sett till att vi var med på premiären av en gay – det nya ordet för bög och bögig – teaterföreställning, som ägde rum på lördagskvällen den 22 mars bara ett stenkast från vår bostad. Men att hålla sig à jour med allt som hände i grannskapet var något som man inte ens kunde försöka göra om man också hade andra saker i livet att syssla med.

Gay affisch med Che Guevara (internet)

Gay affisch med Che Guevara (internet)

Pjäsen ifråga hette ’Che!’, och den var skriven av en ung immigrant från Trinidad i Karibiska havet. Vad vi missade var inte så mycket upplevelsen av föreställningen, som vad som hände efteråt. Uppenbarligen hade någon rapporterat den till Nya Yorks sedlighetspolis, för inte många minuter efter det att nästa föreställning, på måndagen den 24 mars, hade börjat, så avbröts den för brott mot moralen av polisens censorer. Hela ensemblen, det vill säga författaren, producenten, regissören och skådespelarna, arresterades, publiken schasades ut, teatern stängdes med kedjor och hänglås, och den allmänna säkerheten i Greenwichbyn var tillfälligt säkrad.

Som teaterkonst gav inte kritikerna ’Che!’ mycket beröm. I pjäsen var Che Guevara en hjälte som var föremål för sexuellt motiverad avund av sina fiender, till vilka Amerikas president räknades. Publiken fick, som du säkert redan har gissat, uppleva nakna sexuella handlingar mitt på scenen.

Föreställningarna kunde återtas, sedan en domare hade fastställt att den var skyddad av yttrandefrihetsbestämmelserna i den första ändringen av Amerikas grundlag. ‘Che!’ drog en stadig publik i ungefär ett års tid, huvudsakligen genom den publicitet den hade fått av lagens stränga arm. Ed och jag brydde oss inte ens om att se den, nu när vi en gång hade missat premiären.

Men oavsett det första friande domslutet ställdes hela ensemblen inför rätta i februari 1970 inför Manhattans kriminaldomstol. Från författaren och producenten till skådespelarna och scendekoratören dömdes alla som, och jag försöker inte ens att översätta dessa magnifika ord till torftig svenska, ”guilty beyond any reasonable doubt of participating in an obscene performance which predominantly appealed and pandered to prurient interest and went beyond the customary limits of candor in presenting profanity, filth, defecation, masochism, sadism, masturbation, nudity, copulation, sodomy and other deviate sexual intercourse”.

Tiderna var förvisso fortfarande intressanta.

Annonser
Published in: on 2012/12/09 at 17:37  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: