Inlägg 1.818: 17 jun 1969

Nyerabegynnelseevenemanget

Den starkt stigande brottsligheten i Nya York – i likhet med alla storstäder – tillsammans med en allt större folkirritation över alla strejker hade tvingat John Lindsay att tillsätta 6.600 flera poliser, men det räckte inte. Många anställda kände sig rädda när de färdades till sina arbetsplatser inne i staden, vilket hade till följd att många jobb flyttade ut till förstäderna – eller till Indien och Filippinerna.

Allt detta, plus det faktum att Lindsay definitivt hörde till den liberala falangen av det republikanska partiet, gjorde att dess väljare nu i stället föredrog en konservativ man som sin kandidat. Och även det huvudsakligen liberalt orienterade demokratiska partiet valde nu att ha en konservativ man som sin kandidat.

För en svensk var det amerikanska politiska systemet rätt obegripligt, men det har jag redan tidigare ordat om, inte sant (se inlägg 236 – 237)? Och ändå kände jag en önskan att få ta en aktiv del i denna konstiga politik genom att rösta och därmed rätta till det som inte föreföll vettigt – och för att kunna rösta borde jag kanske överväga att bli amerikansk medborgare. Nåja, inte inför årets val, men kanske så småningom, framöver, någon gång…

Att Nya York bjöd på två sorters underhållning på samma dag var egenligen inte något ovanligt. Den här gången var det urpremiären av en teaterrevy som fick samsas om uppmärksanheten med primärvalet. Revyn bestod av en mängd olika sketcher – aha, Kar de Mumma eller Karl Gerhard i amerikansk tappning, måhända? Nej, inte riktigt samma sak.

Revyn kallades ‘Oh! Calcutta!’, vilket var en förvrängning av det franska utropet ‘Å, sicken röv du har!’ (fra. ‘O quel cul t’as!’). Jag måste gissa att den indiska storstaden Calcutta snart efter premiären bytte sitt namn till Kolkata mera för att komma ifrån allt samröre med revyn än för att förstärka ljudassociationen med Golgata, platsen där Jesus korsfästes. Men jag vet ju ingenting!

Den ursprungliga uppsättningen för Oh! Calcutta!, New York, 1969 (internet)

Den ursprungliga uppsättningen för Oh! Calcutta!, New York, 1969 (internet)

I varje fall hade Oh! Calcutta! sin världspremiär den 17 juni 1969 på Edenteatern, en rätt dramatisk teaterbyggnad på Andra avenyn 189 i det västra hörnet av 12:e gatan i Nya York. Detta skedde så långt från Broadway som man kunde komma, teatraliskt sett – hela ensemblen uppträdde nämligen helt utan kläder, och kostymeringen är ju ett av Broadwayteatrarnas stora dragplåster.

Skivomslag för Oh! Calcutta! i holländsk uppsättning, 1971 (internet)

Skivomslag för Oh! Calcutta! i holländsk uppsättning, 1971 (internet)

Ed och jag såg inte Oh! Calcutta! förrän två år senare, trots att den snabbt kom att bli något riktigt stort världen runt. Vi var uppmuntrade över att något så skamlöst nu kunde visas på scenen och hoppades helt rätt att revyn skulle utgöra början till en ny era.

Annonser
Published in: on 2013/05/19 at 06:11  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: