Inlägg 1.826: 28 jun 1969

Polisrazzievärldsnyhetsrapporteringsbetydelsen

Visserligen var Al Goldstein inte gay, men han ansåg att homosexualitet bara var en av varianterna i det sexuella livet. Han hade bögar anställda på sin redaktion, och i april 1969 lade han ut i Gök en bild av två män som hade sex med varandra. Den publicerades, enligt Goldstein, som en illustration av kärlek mellan två människor. Det var första gången som en sådan bild hade funnits med i en publikation, såld i en vanlig tidningskiosk. Den här gången fick Gök hållas! .

Före varje val av lokala styresmän i Nya York intensifierades jakten på homosexuella för att visa de breda folklagren att de styrande gjorde allt för att göra staden säker för dem. Så hade det också varit under tiden kring Nya Yorks just genomgångna primärval. Alla bögbarer i Nya York fick då ovälkomna besök av moralpolisen, mutor eller ej.

Stenvägg (internet)

Stenvägg (internet)

När det valet väl var undanstökat kunde man andas ut igen, för då skulle det bli en fridsammare tid fram till nästa förföljelseperiod, alltså under oktober månad före den stora valdagen i november. Baren Stenväggen fick emellertid en rutinrazzia även efter primärvalet, nämligen på tisdagskvällen den 24 juni. Ed och jag höll inte reda på all denna planering inför dessa ständiga razzior – vi räknade oss ju inte själva som jaktbyten. Vi levde vårt vanliga liv, som du känner rätt väl till vid det här laget.

Den iråkade förkylningen höll mig inomhus så gott som hela det sista veckoslutet i juni. Ed var hos sin familj i Bronx på lördagen och delade sin söndag med stackars sjuka mig. När vi flera dagar i efterhand fick höra talas om veckoslutets razzior på Stenväggen, så ryckte vi först på axlarna åt vad vi fick höra. En polisrazzia på en bögbar var sannerligen inte någon nyhet som spetsade öronen.

Men naturligtvis hade jag masat mig upp ur sängen, oavsett rinnande näsa och huvudvärk, för att vara med om spektaklet – på behörigt avstånd förstås – om jag bara hade vetat om att det skulle komma att bli rapporterat över hela jordklotet, att det skulle komma att få oss homosexuella i hela Amerika att räta på ryggen litet grann, och att det på lång sikt till och med skulle komma att få gemene mans syn på homosexuella att vändas helt upp och ner.

Karta med Stenväggen och vår lya, New York (1969)

Karta med Stenväggen och vår lya, New York (1969)

Men ack, om det visste vi ju ingenting – ingen visste någonting, och dessa positiva resultat skulle komma att ta lång tid innan de märktes, månader och år, och om man inkluderar alla mänskliga rättigheter skulle det ju komma att ta många decennier.

Annonser
Published in: on 2013/05/28 at 06:34  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: