Inlägg 1.870: 15 aug 1969

Trästockfestivalen del 3

De sökte då intensivt efter andra platser där de skulle kunna hålla till och hittade efterhand en äng på 120 hektar i Wallkill, en liten industristad en bit närmare Nya York. Där skulle de med lätthet kunna ta emot en publik på 50.000 personer, som de nu drömde om att kunna locka dit. Stadens myndigheter var glada att ge dem licens för en tre dagars konst- och musikfestival.

Trästockaffisch från Wallkilltiden, 1969 (affisch)

Trästockaffisch från Wallkilltiden, 1969 (affisch)

Elliot Tiber följde pressnotiserna om denna rockfestival med ett visst intresse. Han hade växt upp i Brooklyn i enkla förhållanden, och när hans föräldrar tröttnade på slitet i sin lilla järnhandel och köpte sig ett motell uppe Catskillsbergen, så bodde han plötsligt i den lilla byn Vitsjö (eng. White Lake). Motell El Monaco hade en stor tomt på över 6 hektar och skulle därför med tiden lättvindigt kunna byggas till efter behov.  Detta motell skulle nu ge familjen sitt levebröd och fortsätta att tjäna som sysselsättning under pensionsåren.

Elliot tillbringade dock mycket av sin tid inne i Nya York, där han utbildade sig i konstnärlig riktning, bland annat som inredningsarkitekt. Och i Nya York höll han mycket till i Greenwichbyn, där han levde ett anonymt bögliv tillsammans med kändisar som Truman Capote, Tennessee Williams, Andy Warhol och Robert Mapplethorpe.

Det visade sig snart att motellköpet tyvärr hade varit en dålig investering. På 1960-talet började folk överge Catskillsbergen som semestermål (se inlägg 409-411) och i stället flyga till exotiska ställen, som Florida och Europa. Elliot var med i den lokala handelskammaren som dess ordförande för att med alla metoder söka vända trenden uppåt, och han försökte år efter år att med olika medel dra folk till Vitsjö och därmed som gäster på motellet.

Skyltar vid infarten till El Monaco, Vitsjö, 1969 (ur Elliots bok)

Skyltar vid infarten till El Monaco, Vitsjö, 1969 (ur Elliots bok)

 Han provade med teaterpjäser, musikaler, bensprattel – ingenting hjälpte mer än högst tillfälligt. Han hade till och med skaffat sig en licens för att kunna försöka sig på en liten kammarmusikfest utomhus på motellets stora tomt.

Motellet låg väl till i korsningen av två större landsvägar, men det var inte mycket trafik på någondera av dem längre. De alltmer växande lånen på motellet måste amorteras, och år 1969 såg det mera hotfullt ut än någonsin.

Annonser
Published in: on 2013/07/19 at 06:52  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: