Inlägg 1.959: 22 nov 1969

Semesterhemstadsutbytandet

Där stod vi på gatan med vår motorcykel. Våra tunna bomullströjor och jeans var redan genomblöta av det ihållande regnet, men det var samtidigt varmt – både luften och regnvattnet höll väl en 30 grader.

”Jag tycker vi åker trots regnet. Det är ju inte kallt”, tyckte Ed, för han visste att jag just skulle till att fråga honom om den saken. Vi var rätt så väl bekanta med varandras tankar nu efter fyra år.

Och så bar det iväg. Jag körde några meter framåt på egen hand för att pröva på Hondans handtag, och de fungerade precis på samma sätt som de hade gjort på Vespan. Ed klev ombord och så bar det iväg. Trots blåsten kändes det inte alls kallt, och plastvindrutan tog hand om de flesta regndropparna. Det blev egentligen bara litet blött i håret och ansiktet, och efter en stund tänkte vi inte längre på vädret.

Efter några sicksacksvängar, alla väl markerade, kom vi upp på Mittlinjevägen (eng. Centerline Road). Det var en tvåfilig asfaltväg – med en målad mittlinje – och den gick 15 kilometer spikrakt åt väster. Till vänster hade vi slättland och till höger skulle det ligga rätt ordentliga berg, men dem kunde vi inte alls se i regnet. Jag körde sakta, kanske i 30 kilometers fart för att känna mig helt säker på den våta asfalten. När vi mötte en buss med linjenummer begrep vi med ens hur vi skulle få till oss vårt bagage, om vi skulle sätta bo därbortigenom.

Karta över S:ta Korset (internet)

Karta över S:ta Korset (internet)

Mittlinjevägen slutade tvärt med ett jättestort träd rätt fram i en T-korsning, och det var vägen till höger som ledde till Frederiksted. Staden började efter någon kilometer, och vi fann snart att den bara bestod av åtta kvarter i nord-sydlig riktning parallellt med havet, och fyra kvarter i öst-västlig riktning. Alla gator hade danska namn – precis som S:t Thomas så hade S:ta Korset under 200 år varit en dansk koloni, som Amerika köpte år 1917.

Det regnade fortfarande och det gjorde oss ingenting. Vi passerade ett par pensionat som vår handbok hade nämnt, men redan från utsidan såg de alltför obeboeliga ut, så dem passerade vi utan att ens stanna. Det var på Strandgade utmed havet som det låg några hotell som såg bra ut om man inte var för kräsen, och där fann vi också en bar som hade rum till uthyrning. Det huset såg ut att vara just i vår stil, och så hade det ju Atlanten tvärs över gatan.

Baren hette ‘Syv flag’ (eng. Seven Flags), och den hade verkligen sju olika länders flaggor – bland dem den amerikanska och den danska men inte någon svensk – målade i rad på husfasaden. Denna bild från år 2006 visar huset i ett rätt bedrövligt skick efter många år av förfall, men arkitekturen är densamma.

Baren '7 Flaggor' före restaureringen, Frederiksted, S:ta Korset, 2006 (internet)

Baren ‘Syv flag’ före restaureringen, Frederiksted, S:ta Korset, 2006 (internet)

Annonser
Published in: on 2013/10/19 at 22:19  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: