Inlägg 1.961: 22 nov 1969

Semesterboningsgatukorsningsomgivningen

För framtida förtäring under vår tid i Frederiksted tydde vi oss mest till Kongens Hjørne, en riktig liten restaurang ett kvarter inåt staden på Bjergegade i hörnet av Kongens Gade. Eftersom du vid det här laget känner till våra vanor, förstår du säkert att de inte bjöd på elegans utan bara på vällagad mat.

Efter lunchen i vår bar bekantade vi oss litet med omgivningen runt vårt lilla anspråkslösa hotell. Havet framför baren sträckte sig ett hundratal meter ut och försvann sedan i ett regntöcken men var antagligen betydligt större än så. En parkremsa med träd följde Strandgade hela vägen, och trottoaren på andra sidan remsan slutade med en kant på ett par meter rätt ner till vattnet. Kanten hade låga stenstolpar sammanbundna med grova, svarta kedjor, och därnere var det stenig botten och alltså helt olämpligt för både båt och bad. Det som du ser på den här internetbilden från år 2009 är ungefär oförändrat från år 1969.

Vattenlinjen längs Strandgade, Frederiksted, S:ta Korset, 2009 (internet)

Vattenlinjen längs Strandgade, Frederiksted, S:ta Korset, 2009 (internet)

Den här bilden visar Bjergegade från hörnet av Strandgade. Omedelbart till vänster på bilden ser du hotell Royal Dane och till höger trappan upp till övervåningen på ‘Syv flag’. Hitom trappan ser du inte det valv som syntes på de föregående bilderna – den här internetbilden togs rätt under restaureringsarbetet år 2008, och då var det ett högt plank uppspikat framför hela fasaden.

Bjergegade sedd från Strandgade, Frederiksted, S:ta Korset, 2009 (internet)

Bjergegade sedd från Strandgade, Frederiksted, S:ta Korset, 2008 (internet)

Här följer två bilder av hotell Royal Dane, först längs sidan mot Bjergegade och sedan längs fasaden mot Strandgade – det är samma valv som syns på båda bilderna.

Royal Dane Hotel, Bjergegade, Frederiksted, S:ta Korset, 2009 (internet)

Royal Dane Hotel, Bjergegade, Frederiksted, S:ta Korset, 2008 (internet)

Royal Dane Hotel, Strandgade, Frederiksted, S:ta Korset, 2009 (internet)

Royal Dane Hotel, Strandgade, Frederiksted, S:ta Korset, 2008 (internet)

Och nu kommer det två bilder av Bjergegade, tagna från hörnet mot Strandgade. De togs vid samma tillfälle, för det är samma bilar som är parkerade på båda. Till vänster på den översta bilden syns Royal Dane och till höger på den nedre syns vår trappa upp i ‘Syv flag’ hus. Barens valv är helt igenplankade för restaureringsarbetet.

Norra sidan av Bjergegade sedd från Strandgade, Frederiksted, S:ta Korset, 2009 (internet)

Norra sidan av Bjergegade sedd från Strandgade, Frederiksted, S:ta Korset, 2008 (internet)

Södra sidan av Bjergegade sedd från Strandgade, Frederiksted, S:ta Korset, 2008 (internet)

Södra sidan av Bjergegade sedd från Strandgade, Frederiksted, S:ta Korset, 2008 (internet)

Det blev litet tjatigt med så mycket bilder från samma gatuhörn, men så går det när man inte har egna bilder att komma med.

Ett par kvarter norr om ‘Syv flag’ kunde vi se en lång pir sticka rätt ut i havet. Där lade alla kryssningsfartyg till när de besökte S:ta Korset – Christiansted hade ingen ordentlig hamnanläggning. Det kom inget sådant fartyg på besök under de dagar då vi bodde i Frederiksted, och skönt var det. Med tusen turister på de få gatorna måste den lilla staden vara rätt odräglig – det finns ju ingenting värre för en turist än andra turister.

Däremot såg vi många militärfartyg av rimlig storlek vid piren på tillfälligt besök. Varken Ed eller jag var det minsta intresserade av militärfartyg, så dem lämnade vi helt i fred.

Annonser
Published in: on 2013/10/20 at 01:59  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: