Inlägg 1.983: 3 jan 1970

Vändkorsapparaturutbytesnödvändigheten

Nåja, det blev en del köer i alla fall, för de flesta hade planerat att bli av med de gamla polletterna just i rätt tid, för det hade inte sagts något om att de skulle kunna säljas tillbaka. Men i stort sett gick det hela smidigt

Nu år 1970 var situationen en helt annan. Nu hade man tillverkat nya polletter, och de skulle kosta hela 1,55 kronor, alltså 50% mera än de nuvarande. De nya polletterna var mycket större än de gamla, så man fick mera att skramla med i byxfickan.

Tunnelbanepolletter för 1,03 kronor och för 1,55 kronor, New York, 1970 (internet)

Tunnelbanepolletter för 1,03 kronor och för 1,55 kronor, New York, 1970 (internet)

De nya polletterna började säljas redan strax efter jul, och man fick när som helst sälja tillbaka sina gamla polletter till deras fulla värde. Men man uppmanades att behålla några gamla polletter till några dagar efter prishöjningen, därför att alla vändkors inte kunde byggas om på en gång, och då finge man använda de gamla polletterna – och resa till det gamla priset. Sedan kunde man gärna sälja tillbaka de gamla polletterna.

Det var en förståndig idé att inte försöka bygga om alla de många tusen vändkorsen på en gång vid midnatt. Visserligen skulle det bara ta en kort stund att byta ut mekanismen för ett vändkors, men det tog gott och väl en vecka innan proceduren var undanstökad överallt. Kiosktjänstemännen fick säkerligen arbeta hårt under tiden, men sedan flöt allt som det skulle.

Nu på söndagen hade vi förstås tänkt åka skidor, men det blev ingenting av med den saken. Det var inte påfallande kallt inne i själva Nya York, men uppe i Catskillsbergen skulle det bli fruktansvärt kallt och dessutom blåsigt. Det fanns gränser för hur mycket lidande vi ville utsätta oss för bara för att få känna fartens tjusning i utförsbackarna. Så vi stannade snällt hemma – och höll oss helt och hållet inomhus.

Vi skötte om oss själva däruppe i vår lya, lagade vår egen mat, eldade i vår öppna spis, drack vår goda glögg som hade blivit över sedan fredagen, och mådde alldeles förfärligt gott.

Och just den söndagen, med sin snö och iskyla, fick vi se ‘premiären’ på en televisionsannons, som passade in på den här sortens dag som en handske. Den svarade på frågan: Har du tänkt på hur en snöplogsförare tar sig till sin snöplog?

Han kör dit i sin Volkswagen.

Se den annonsen själv genom att klicka här. Det var i mitt tycke en förnämlig annons, utan åthävor och självberöm, bara kalla fakta i ljud och bild. och eftersom jag nu kunde hitta den på internet måste många andra ha tyckt lika bra om den.

Annonser
Published in: on 2013/11/09 at 21:54  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: