Inlägg 1.984: 4 jan 1970

Solförmörkelsetotalitetstidpunktslämpligheten

Helt plötsligt dök vårt första gemensamma resemål för det nya året upp. Ed fick höra att det skulle bli en total solförmörkelse i sydöstra Amerika i mars. Han visste förstås redan att jag hade varit med om en total solförmörkelse i Sverige år 1954, och att nästa i Sverige efter den inte skulle komma att inträffa förrän mer än hundra år senare. Men nu skulle det alltså bli en total solförmörkelse här i Amerika och inte så värst långt bort heller. Ed var eld och lågor för att resa till ett ställe där förmörkelsen skulle bli total – och jag var minst lika het på det. Här ser du vad vi skulle kunna få uppleva om himlen på platsen vore klar. Den här internetsbilden är inte från 1970 – den togs år 2012 men såg precis likadan ut.

Total solförmörkelse, 2012 (internet)

Total solförmörkelse, 2012 (internet)

Ed var den som tog reda på exakt var den totala solförmörkelsen skulle inträffa i Amerika. Den skulle följa ett 145 kilometer brett band som träffade Mexikanska buktens Floridakust sydost om huvudstaden Tallahassee, fortsatte nära Atlantkusten åt nordost genom Georgien, Sydkarolina och Nordkarolina, och lämnade kontinenten i Virginien i staden Virginienstranden (eng. Virginia Beach). Just dessförinnan skulle solförmörkelsen under några minuter ha ytterligare skummat till det Dystra Träsket (se inlägg 1.528-1.529).

Solförmörkelsens totalitetsband, 1970 (internet)

Solförmörkelsens totalitetsband, 1970 (internet)

När jag fick höra datumet för solförmörkelsen – lördagen den 7 mars – trodde jag först att det var ett skämt. Det hade nämligen vid det laget gjorts klart för mig att symposiet i Atlanta skulle börja på onsdagen den 4 mars och sluta på fredagsmorgonen den 6 mars i tid för alla deltagare att kunna flyga hem redan samma dag.

Hur hade världsrymden fått veta att jag skulle flyga från Atlanta till Nya York på fredagen den 6 mars och att jag lika gärna kunde välja att flyga till Norfolk, alldeles intill Virginienstranden, och därifrån fortsätta till Nya York på lämpligt sätt efter evenemanget?

Jag fick ihop vårt reseprogram på en röd minut och lade fram det för Ed: ”På fredagskvällen flyger du från Nya York och jag från Atlanta till Norfolk. Där träffas vi på flygplatsen, bor över natten antingen i Norfolk eller i Virginienstranden, upplever solförmörkelsens totalitet klockan 13.36 på lördagen, och kör sedan i lugn och ro till Washington, varifrån vi tar snabbtåget Metrolinjen (eng. Metroliner) hem till Nya York på söndagen.”

Planer, planer! Dessa planer var mera detaljerade än de flesta. Nu gällde det bara att se till att de inte gick i kras. Världsrymden skulle nog inte senarelägga sina storhändelser för vår skull.

Annonser
Published in: on 2013/11/10 at 08:11  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: