Inlägg 2.019: 9 – 13 mar 1970

Oppositionssplittringsåtervalsvinststrategin

Tidningen Nys Yorks Tidender ledare började nu att allvarligt ifrågasätta president Nixons attityd gentemot alla de politiska bombningarna runtom i landet. Tidningen hade inte ett uns av försvar för sådana hemska attentat, men fann det oroande att ledningen för landet lät en sådan anda utvecklas, att halvtokar kunde finna grogrund för sådana våldshandlingar och vägrade att avvika det minsta från sin strategi inför presidentvalet 1972.

När Nixon trädde till makten hade han önskat att vi skulle sänka våra röster så att vi kunde höra orden och hjälpas åt att föra landet samman igen efter den kraftiga åsiktsklyftan som hade uppstått om Vietnamkriget under Lyndon Johnsons tid. Och då hade det faktiskt blivit lugnt och stilla – under ett halvt års tid.

Men sedan hade Nixon och hans vicepresident Agnew plötsligt satt igång med att skrika för full hals. De använde sig av en gammal och beprövad metod för att försöka vinna presidentvalet år 1972, nämligen att splittra och härska. Resultatet blev att Amerika i stället för att bli mera enat hade blivit mer och mer splittrat, med följden att de extrema elementen grep till bomber och annat elände. Och Washington bara hojtade om straff och hämnd.

Vicepresident Spiro Agnew (internet)

Vicepresident Spiro Agnew (internet)

Som ytterligare exempel på sådana bombningar fick Manhattans skyskrapor den 12 mars uppleva två samtidiga explosioner, åsamkande allvarliga skador på huvudkontor tillhörande tre olika storföretag, Mobil Oil, General Telephone & Electronics och, minsann, IBM. För mitt företags Östra Regionskontor på Parkavenyn 425 slog en bomb ut ett två kvadratmeter stort hål i golvet på 12:e våningen, men tack vare anonyma förvarningar per telefon blev det lyckligtvis inga personskador. Det hade plötsligt blivit ännu mera spännande att vara bosatt i Nya York!

Vad vår lilla programmeringsgrupp anbelangar, så kände vi oss nu tillräckligt säkra i korken beträffande modifieringen av Mäklar-CCAP för att våga visa upp resultatet för Merrill Lynch – den börsmäklarfirma, som var direkt intresserad av koncentratorn. Vi enades med dem om den 24 mars som ett preliminärt datum för detta.

När det gällde en kunddemonstration gav oss naturligtvis datacentret en bekväm dagtid och även tillgång till ett sammanträdesrum med mahognybord och projektor. Litet annat, minsann, än för oss IBM:are som ibland hade fått sitta på golvet runt maskinen och skriva kod på våra kollegieblock!

Tom Mierswa bad mig att komma in till honom på fredagen den 13 mars, när jag ändå kom till kontoret på väg hem från datacentret för att plocka upp min lönecheck. På fredagen den 13:de – det bådade illa!

Så, vilka gräsligheter råkade jag då ut för på den dagen? Först låg där inte bara min vanliga halvmånadslön – eller mera exakt mina 80% av den – utan också en kommissionscheck. Om det kom en kommissionscheck brukade det alltid vara vid månadsslutet, men detta var inte det enda ovanliga med den. Det var framför allt storleken på den som fick mig att bäva – den löd nämligen på 6.351 kronor. Jag tror att Tom talade om för mig varför nu och varför så mycket, men det drunknade i allt annat som han hade att säga mig.

Annonser
Published in: on 2013/12/11 at 07:30  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: