Inlägg 2.033: 18 -19 apr 1970

Sägdettillmarinsoldaternaslagordsutnyttjandet

Så länge vi befinner oss på Cedergatan så passar jag att lägga in ytterligare tre bilder, med en av dem från samma ställe några meter längre upp på gatan. Den lilla byggnaden till vänster är samma som mitt på den förrra bilden. Chock Full o’Nutsserveringen som syns på Broadwaysidan av huset var inte öppen, för det var söndag och ingen bodde i finansdistriktet – man bara arbetade där. Men serveringen hade ljuset tänt ändå, förmodligen av säkerhetsskäl.

Cedergatan och korsningen med Broadway, New York (cirka 1969)

Cedergatan och korsningen med Broadway, New York (cirka 1969)

På den här bilden ser vi samma servering från andra sidan av Broadway. Till vänster på bilden syns Cedergatan, varifrån vi hade tagit the två föregående bilderna. Anslagen på serveringsfönstret och på portdörren verkar vara stadens pliktskyldiga uppsägningsnotiser inför rivandet av ett hus. Den här bilden tog vi med visshet något tidigare än den på det föregående inlägget, eftersom man där kunde urskilja att grannhuset redan höll på att rivas.

Broadway vid hörnet av Cedergatan, New York (cirka 1969)

Broadway vid hörnet av Cedergatan, New York (cirka 1969)

Bilden ovan tog jag stående på den öppna platsen framför Marine Midlandbyggnaden på Broadway 140. Tillsammans med oss befann sig där på denna folktomma söndag den Röda Kuben, ett alltsedan år 1968 välkänt landmärke i Nya York, skapad av konstnären Isamu Noguchi.

Den RödaKuben, New York (cirka 1969)

Den RödaKuben, New York (cirka 1969)

Isamy Noguchi, 1941 (internet)

Isamu Noguchi, 1941 (internet)

Kuben placerades vid Broadway 140 snart efter vid öppnandet av Marine Midlandbyggnaden där år 1967. En i vågen av dynamitexplosioner riktade mot olika storföretag landet runt ägde rum inne i den byggnadens entrévåning den 20 augusti 1969, alltså ungefär vid samma tid som jag tog min bild av kuben. Banken hade på andra sidan väggen en rad sprängsäkra, takhöga kassaskåp vägande tre ton vartdera, och dynamiten spränge sönder väggen och flyttade skåpen en tredjedels meter framåt. Tjugo personer skadades men ingen omkom, vilket de alla med visshet hade gjort om inte skåpen hade stått där de stod.

Marine Midlandbyggnaden, New York (internet)

Marine Midlandbyggnaden, New York (internet)

Det finns ett urgammalt anglosaxiskt slagord som heter ‘Tell it to the Marines’, vilket egentligen syftar på hur ordknappa och pålitliga marinsoldaterna sades vara. Marine Midlandbanken använde för sina TV-annonser under någon tid på 1980-talet just den frasen i en intensiv kampanj, som då återväckte uttrycket som ett allmänt slagord man och man emellan.

Affisch från andra världskriget (internet)

Affisch från andra världskriget (internet)

En arbetskamrat till mig på IBM använde då det uttrycket för att skapa en svarsformulering för sin automatiska telefonsvarare. Om man ringde till honom, så fick man höra: ”Detta är Fred Hecker. Tell it to the machine!” – och så var den dagen räddad.

Jämför gärna budskapet i ‘Tell it to the Marines’ med den svenska affischen ‘En svensk tiger’ under andra världskriget – och den kommer jag ihåg!

En svensk tiger (internet)

En svensk tiger (internet)

Annonser
Published in: on 2013/12/22 at 08:54  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: