Inlägg 2.101: 22 maj 1970

Sovjetsektoröverblickningsutsiktsplattformarna

Jag tar med ett par bilder till från Potsdamplatsen, nu när vi ändå var där. Den första är ett vykort som visar det ofattbara sammelsuriet av murar, taggtrådsstängsel, oanvända gatstumpar och utjämnade byggnadstomter, som hade ersatt Berlins en gång så pulserande hjärta.

Potsdamplatsen, Berlin, 1970 (vykort)

Potsdamplatsen, Berlin, 1970 (vykort)

I förgrunden kan man se spårvagnsspår liggande kvar på sin gamla stensättning, bryskt avbrutna av den fula muren med sin taggtråd högst upp. Bakom muren hade all bebyggelse avlägsnats och marken jämnats ut, medan de asfalterade gatorna hade lämnats kvar så som de en gång hade gått. Hela detta öppna område hade gjorts för att gränsvakterna skulle kunna överblicka en hundra meter bred zon, vilken en flyende invånare skulle vara tvungen att korsa innan han ens kunde börja klättra över den taggtrådförsedda muren för att nå friheten.

För att göra det omöjligt att fly västerut även i en stridsvagn, så var hela fältet korsat av knippen av låga H-balkar, vilka var avsedda att fastna under stridsvagnen och göra den hjälplös.

Bilden på det andra vykortet tror jag att fotografen hade tagit från samma ställe som den förra. Den visar en utsiktsplattform lik den som fotografen själv stod på. Dessa utsiktsplattformar, enkelt konstruerade av trä, hade ställts upp av Västberlin på många ställen rätt intill muren för att ge folk en möjlighet att ta en titt in i den nu otillgängliga östra sektorn. Lägg märke till fotot av Potsdamplatsen från år 1932 på den stora affischen mellan plattformarna!

Utsiktsplattform för att överblicka Potsdamplatsen, Berlin, 1970 (vykort)

Utsiktsplattform för att överblicka Potsdamplatsen, Berlin, 1970 (vykort)

På samma vykort kan man se att miljön intill muren här på den västra sidan såg minst lika oinbjudande ut som på östsidan. Ingen visste ju hur det skulle komma att sluta för den här delade staden, och därför var det ingen som vågade eller ville slösa bort kapital på att bygga något här som kanske aldrig skulle komma till användning.

Från det gamla riksdagshuset till Potsdamplatsen hade Ed och jag mer eller mindre följt muren i dess nord-sydliga riktning, men nu svängde muren iväg österut längs Niederkirchnergatan (tys. Niederkirchner Straße). Vi kunde inte gå på själva gatan, för den låg på östberlinsk mark, utan fick nöja oss med att gå på en hjälpligt stensatt gångbana längs taggtråden intill muren.

Förra preussiska riksdagshuset och Martin Gropiusbyggnaden, Berlin (1970)

Förra preussiska riksdagshuset och Martin Gropiusbyggnaden, Berlin (1970)

Den pampiga byggnaden på bilden till vänster om muren hade invigts år 1899 som Preussens riksdagshus. Den hade år 1933 övergått till att tjäna som en administrationsbyggnad för Nazisttyskland – och efter krigsslutet och Tysklands delning blev den Östtysklands regeringsbyggnad. Så skulle det förbli fram till Tysklands återförening år 1989, då byggnaden skulle komma att användas för Berlins stadsfullmäktige.

Det lilla du ser av en byggnad i bildens högerkant – alltså på Västberlins område – är den övergivna Martin Gropiusbyggnaden (tys. Martin-Gropius-Bau). Det hade varit ett konstmuseum, byggt år 1881 och blivit svårt bombskadat i andra världskrigets slutskede år 1945. Det skulle efterhand komma att återöppnas år 1981, och då komma att betraktas som en av Tysklands finaste museibyggnader.

År 1905 fick Martin Gropiusbyggnaden en tillbyggnad längs Niederkirchnergatan. Den tjänade från år 1933 som Gestapos högkvarter och från år 1934 dessutom som administration för Tysklanda alla koncentrationsläger. Denna tillbyggnad hade med förståeligt raseri raserats omedelbart efter krigsslutet, och på dess plats fann vi en utsiktsplattform, där vi i trädens skugga kunde stå och blicka tvärs över muren in i Östberlin.

Utsiktsplattform avsedd för att blicka in i Östsektorn, Berlin (1970)

Utsiktsplattform avsedd för att blicka in i Östsektorn, Berlin (1970)

Men vad såg vi från denna utsiktsplattform? I stort sett bara det vakttorn som syns på den förra bilden!

Vad vi såg från plattformen på förra bilden, Berlin (1970)

Vad vi såg från plattformen på förra bilden, Berlin (1970)

Jag har hämtat nästa bild från internet. Den visar Niederkirchnergatan. sedd österifrån, med en 200 meter lång rest av originalmuren som staden hade bevarat – åtminstone fram till år 2004 då bilden togs. Det är den restaurerade Martin Gropiusbyggnaden som du ser i bakgrunden på gatans vänstra sida.

Behållen bit av Niederkirchnergatan, Berlin, 2994 (internet)

Behållen bit av Niederkirchnergatan, Berlin, 2994 (internet)

Annonser
Published in: on 2014/03/01 at 01:18  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: