Inlägg 2.104: 22 maj 1970

Penningväxlingsbostadsadresssammanblandningen

Även om Kontrollpunkt Kalle var en viktig detalj för oss att lära känna vid vårt besök i Berlin, så hade vi snart sett allt vad kunde se av den. Nu var det dags att tänka på vad vi skulle göra härnäst, för dagen var ju inte oändlig. Först ville vi göra en kvick släng en liten bit vidare österut för att försäkra oss om att muren bara fortsatte ut i oändligheten, och sedan återvända till Kurfürstendamm och ‘civilisationen’.

Men först en praktisk detalj. Alldeles vid Kontrollpunkt Kalle låg det en bank, och detta påminde Ed om att det var dags att växla fram litet pengar. Det visade sig vara en omständlig procedur, helt annorlunda än i de små växelstugor som vi hade anlitat vid landgränserna. Men från alla tidigare resor, även i Tyskland, kunde jag inte erinra mig någonstans där det krävdes såpass mycket arbete för den stackars tjänstemannen bakom växlingsdisken.

I sitt prydliga maskinskrivna dokument bosatte bankmannen besynnerligt nog Ed i den stadsdel av Berlin där banken låg. I stället för på Krummegatan 62, där vi hade vårt hyresrum, så bodde Ed nu på Rubensgatan 62 (tys. Rubensstraße 62). Vi brydde oss inte om att påpeka felet, men vi var helt överens om att vi trivdes fint kvar på Krummegatan.

Vår växelnota för resecheck till tyska mark, Berlin (1970)

Vår växelnota för resecheck till tyska mark, Berlin (1970)

Ed växlade in en 50 dollars resecheck och fick för den 259 kronor i tyska pengar, en smula bättre än i Holland vid gränsen, så Rubensgatan till trots var detta en bra bank.

Gränsmuren fortsatte österut precis längs södra kanten av Rumgatan (tys. Zimmerstraße) en bit bortigenom och svängde sedan av till vänster. Rumgatan och byggnaderna längs dess norra sida var helt övergivna, och det enda som var nytt där var tätt stående moderna gatlampor och ett kontrolltorn av samma typ som hade övervakat Kontrollpunkt Kalle. Överallt mellan husen kunde vi se fullt med stridsvagnsblockage. Det här var helt klart samma hundra meter breda ingenmansland som vid Potsdamplatsen, även om man hade låtit de gamla husen stå kvar utan folk inuti. Spöklikt!

Muren löper österut längs Rumsgatan, Berlin (1970)

Muren löper österut längs Rumgatan, Berlin (1970)

Men rätt österut, till höger om muren, var det annorlunda. Ett par hundra meter bort stod det ett höghus på tjugo våningar, och på toppen av det stod det i stora bokstäver namnet Axel Springer. Namnet betydde ingenting för Ed och mig år 1970, men när jag i dag skulle identifiera bilden och på den såg ‘AXEL S’ i högra kanten sökte jag i Google efter ‘axel building berlin’ – och då var Axel Springers förlag Googles första sökfynd, med bilder av just detta hus. Visserligen har de sedan år 1970 byggt ett ännu högre hus näst intill, men de använder fortfarande även byggnaden som kom med på den bild som Ed och jag tog år 1970!

Annonser
Published in: on 2014/03/03 at 02:23  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: