Inlägg 2.113: 23 maj 1970

Journalistödeskunskapsinhämtningsavstickaren

”Var det här framme vid staketet som denne Liechtenstein sköts ihjäl?” undrade jag tills någon svarade.

”Nej, det var två kilometer söderut härifrån. Det går en smal liten väg längs gränsen, och på den är det utmärkt med en skylt var det skedde. Ta av till vänster på den lilla vägen där borta.”

Och så med ett litet krystat leende: ”Var noga med att inte gå över diket till vänster. Då vet man aldrig vad som kan hända.”

Ed var med på att köra dit – jag var eld och lågor. Så vi hittade den smala lilla byvägen, kröp sakta ut ur byn och över många platta odlingsfält tills, efter två kilometer, diket kom smygande från vänster. Där stod något som såg ut som en bussväntkur, vilket det naturligtvis inte var. Jag vet fortfarande inte vad det var, men taggtråden framför det gjorde det skrämmande.

Omöjligen en bussväntkur intill gränsen, Zicherie (1970)

Omöjligen en bussväntkur intill gränsen, Zicherie (1970)

Säkra på att en bussväntkur inte var vad som avsågs med en ‘skylt’ fortsatte vi vidare, och då, några hundra meter längre fram, såg vi skylten: ”Här mördades en tysk av tyskar den 12 oktober 1961 på Ulbrichts befallning”.

HärMördadesEnTyskAvTyskarDen12Oktober1961PåUlbrichtsBefallning (1970)

Här mördades en tysk av tyskar den 12 oktober 1961 på Ulbrichts befallning (1970)

‘Ulbricht’ på skylten avsåg den Tyska Demokratiska Republikens ledare Walter Ulbricht, som ledde Östtyskland från 1950 till 1971 – och var den som övertalade Nikita Kruschchev att få lov att bygga en mur genom Berlin efter det att 1½ miljoner östtyskar hade flytt västerut.

Walter Ulbricht, 1970 (internet)

Walter Ulbricht, 1970 (internet)

Han var den som i juni 1961 i ett tal med skärpa framhöll att det inte fanns några som helst planer på att bygga någon mur, och samtidigt svarade för att ingen märkte införskaffandet av de enorma kvantiteter av taggtråd, tegel och murbruk som behövdes tillgängliga, och inte heller den hemliga mobiliseringen av 30.000 militärer, poliser och hemvärnsmän, allt så att hela avspärrningen kunde ske utan förvarning under natten till den 13 augusti 1961 och att muren sedan snabbt kunde byggas.

Den smala vägen, som knappast hade rum för bilar att mötas, hade breddats litet just på det här stället, och vi kunde därmed lätt parkera bilen utan att ställa till med trafikstockning. Det fanns nämligen också ett minneskors rest vid vägens sida, och det ville vi titta litet på.

Minneskors för Kurt Lichtenstein, Zicherie (1970)

Minneskors för Kurt Liechtenstein, Zicherie (1970)

På en liten metallplatta mitt på korset stod det ‘En tysk, skjuten till döds av tyskar, Kurt Liechtenstein, 12.10.1961’. Vi visste nu att en journalist vid namn Kurt Liechtenstein från Dortmund hade skjutits ihjäl vid den tysk-tyska gränsen den 12 oktober 1961, och därvid blev det. Inte intressant nog för att forska vidare utan tillgång till internet. Nu när jag i dag skriver detta har jag ju internet och kan därmed tränga vidare in i vad som hände den ödesdigra dagen.

Annonser
Published in: on 2014/03/07 at 01:47  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: