Inlägg 2.114: 23 maj 1970

Kommunistkarriärbeskrivningen

Kurt Liechtenstein var en tysk televisionsreporter från staden Dortmund. Han hade gett sig ut på en bilresa längs hela den innertyska riksgränsen för att ge sin TV-station på-platsen-rapporter om hur den fungerade.

Kurt Lichtenstein (internet)

Kurt Liechtenstein (internet)

Liechtenstein var född i Berlin år 1911 och gick som yngling med i det kommunistiska ungdomspartiet. Han förblev kommunist i hela sitt liv även om han år 1953 uteslöts från partiet på grund av avvikande uppfattningar i vissa frågor. Han anpassade sig då, först som socialist och sedermera socialdemokrat.

Efter ett par års arbetslöshet under depressionsåren emigrerade han från Tyskland år 1933 av politiska skäl, som var förstärkta av att han var jude i det alltmer judefienliga Nazisttyskland.

Han begav sig först till den kommunistiska Sovjetunionen men flyttade snart till det då självständiga lilla Saarlandet mellan Tyskland och Frankrike. Där arbetade han för det kommunistiska ungdomsförbundet. När Tyskland år 1936 annekterade Saar begav han sig till Frankrike, och som inbiten kommunist såg han med oro hur folkfronten – kommunister, socialister och vänsterinriktade republikaner – trots en 263 mot 156 valseger i februari 1936 mot den nationella fronten och monarkisterna inte lyckades säkra sin återvunna makt. Det blev allt värre med tiden, med politiska mord och våldsamheter. Militärkuppen i juli ledde till det spanska inbördeskriget, och Liechtenstein såg sig tvingad att hjälpa till för att bevara landets andra republik.

Alltså kom han att från slutet av 1936 kämpa i det spanska inbördeskriget som en utländsk volontär i den internationella brigaden. När den fascistiska fronten till slut med Madrids fall i mars 1939 vann inbördeskriget efter en halv miljon krigsoffer flydde Liechtenstein till Frankrike, där han efter tyskarnas maktövertagande år 1939 som kommunist gick under jorden i den franska motståndsrörelsen.

Efter världskrigets slut år 1945 flyttade han tillbaka till vad som var kvar av Tyskland och arbetade då i Ruhrområdet som journalist för flera kommunistorienterade tidningar. Under åren 1947 till 1950 var han invald som kommunist i delstaten Norra Rhen-Västfalens (tys. Nordrhein-Westfalen) riksdag.

År 1953 avskedades han från sin post som huvudredaktör för Nya Folktidningen (tys. Neuen Volkszeitung) på grund av avvikelser från den rätta kommunistiska läran. Då gick han med i socialistpartiet och blev 1958 anställd som journalist på en socialdemokratisk TV-station i Dortmund.

Annonser
Published in: on 2014/03/07 at 10:06  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: