Inlägg 2.115: 23 maj 1970

Kommunistdödsskjutningsbeskrivningen

I oktober 1961 påbörjade Kurt Liechtenstein en rapportageresa i sin nya röda Ford Taunus längs den innertyska gränsen. Han tänkte följa hela gränsen för att ge sina rapporter om människornas liv på båda sidorna nu när den var hermetiskt tillsluten sedan en tid tillbaka.

Han lämnade sin fru och sina döttrar i Dortmund den 9 oktober och begav sig till Lybeck (tys. Lübeck) längst i norr och körde sedan söderut. Han nattade i Wolfsburg nära gränsen och kom den 12 oktober klockan 11.30 till vägspärren i Zicherie. Där frågade han en västtysk tullassistent om det var riskfritt att köra längs gränsen på väg nummer 85 söderut, och han fick ett jakande svar.

Efter 2 kilometer stannade han bilen vid sidan av vägen, och eftersom det då ännu inte fanns några staket och minfält korsade han det just då torra diket med sin TV-kamera i handen och sprang sedan tvärs över den 10 meter breda, harvade kontrollremsan rätt mot en grupp lantarbetare som höll på med att skörda potatis med traktor och maskiner. Arbetarna viftade åt honom att ge sig av, men antingen såg han det inte eller också brydde han sig inte om det. Kanske motorlarmet också förhindrade honom från att förstå vad man ropade till honom.

Liechtenstein vände inte tillbaka förrän han märkte att några gränsvakter var på språng mot honom på kontrollremsan för att skära av hans återväg. Flera skott ljöd, och lantarbetarna såg honom lyfta armarna upp i luften, vackla och slutligen falla ihop i riktning mot gränsdiket och sin bil.

Kurt Lichtensteins Ford Taunus, 1961 (internet)

Kurt Liehtensteins Ford Taunus på dödsplatsen, 1961 (internet)

Han blev genast omhändertagen av gränsvakterna, som sökte stoppa blodflödet. De tog honom till sjukhuset i staden Klötze, där han senare avled. Kroppen kremerades, varefter hans aska sändes per post till hans fru i Dortmund.

Denna beskjutning blev ett hett politiskt ämne i hela Västtyskland. Liechtensteins politiska inriktning verkade inte att ha påverkat diskussionen, för nu var han en martyr, även om det egentligen var den sortens samhälle, som han hade förespråkat, som hade åsamkat hans död. Hans begravning i Dortmund bevakades av ett stort medieuppbåd och med många framstående politiker från alla partier närvarande, bland dem den västtyska regeringens minister för alltyska affärer.

Kurt Liechtenstein var det allra första offret i en lång rad av människor som framöver skulle komma att dö för sina krav på frihet från sin instängda tillvaro i ett land omringat av fyra meter höga murar.

Annonser
Published in: on 2014/03/07 at 10:11  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: