Inlägg 2.116: 23 maj 1970

Frankensteinkohabitationen

Nu hade vi intensivt upplevt Tysklands delning under en såpass lång tid – två hela dygn, kantänka! – att vi var fullmatade i ämnet. Dags att övergå till något annat.

Vi vände bilen med en viss svårighet på den smala vägen – himlen förbjude att bilen skulle halka ner i gränsdiket – och körde tillbaka till Zicherie och stora vägen norrut. Hamburg nästa!

Det fanns ingen anledning att stanna någonstans på vägen dit – det var inte fullt 200 kilometer allt som allt. Det var lördag, så trafiken var ganska lätt, även i de städer som vi körde igenom. Uelzen, Lüneburg, Harburg. Underbar solnedgång tack vare luftföroreningarna – de gjorde att solen som vi hade rätt i ögonen var röd som ett stoppljus och inte alls besvärlig.

Jag körde till den del av Hamburg som jag kände rätt bra till efter mina upprepade men alltid korta visiter, det vill säga runt centralstationen – platsen för mitt livs första skiva färsk ananas (se inlägg 309). Ett kvarter därifrån hittade vi Savoy, som var en kombination av biograf och hotell, en ny upplevelse för oss båda. Detta fanns i ett nybyggt modernt sexvåningshus, som du kanske kan se på den här bilden.

Savoy hotell och biograf, Hamburg (1970)

Savoy hotell och biograf, Hamburg (1970)

Det ser allt ut som om vi hade anlänt dit mitt i en passerande tromb, men det var bara min hand som befann sig på fel ställe i exponeringsögonblicket. Som synes visade biografen en färgfilm om King-Kong, Frankensteins son, så nu fick jag äntligen veta att Frankenstein var pappa till King-Kong utan att ens behöva se filmen.

Savoy hade en biljettkassa för biografen och en receptionsdisk för hotellet, och det var samma kvinna som hyrde ut rum och sålde biobiljetter. Vi fick var sitt ‘legitimationskort’ med hotellets anvisningar på baksidan, på tyska, engelska, franska och, minsann, svenska. Nåja, Hamburg hade ju blivit Sveriges största utflyktsmål bortom Köpenhamn.

Gästinstruktionerna, Hotell Savoy, Hamburg (1970)

Gästinstruktionerna, Hotell Savoy, Hamburg (1970)

Vårt rum kostade 52 kronor. Frukosten kostade 11 kronor, och den var ‘obligatorisk’. Det var ju precis samma villkor som om rummet inklusive frukost hade kostat 63 kronor, vilket var det vanliga sättet att uttrycka sig i Tyskland. Men de tyckte nog att 63 kronor var ett alldeles för avskräckande pris. Och det var det förstås – men rummet var trevligt och bra på alla sätt.

Vår rumslegitimation, Hotell Savoy, Hamburg (1970)

Vår rumslegitimation, Hotell Savoy, Hamburg (1970)

Vi bytte om till stadsmundering och parkerade sedan bilen i hotellets garage. Vi hade fått en bra liten karta över centrala staden, och på den ritade jag in en rund svart boll på platsen för hotell Savoy – så att vi kunde hitta hem om vi skulle ha råkat festa litet för mycket på Reeperbahn nu på lördagskvällen. För det var dit som vi nu tänkte bege oss.

Karta över centrala Hamburg (1970)

Karta över centrala Hamburg (1970)

Annonser
Published in: on 2014/03/08 at 08:14  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: