Inlägg 2.119: 24 maj 1970

Luftgenomskinlighetsutnyttjandet

Ed och jag sov rätt länge på söndagsmorgonen, vilket ju hör till efter en lördagskväll när man har rullat hatt till klockan 02.00. Emellertid ångrade vi djupt den djupa slummern, när vi fick se vilken underbart klar och vacker dag det var, utan jämförelse det bästa väder vi hade upplevt på hela den här resan.

Vi avnjöt den ‘obligatoriska’ frukosten, väl så god som alla andra hotellfrukostar hittills på vår resa, och gick sedan till centralstationen i ett viktigt ärende – att växla till oss mera tyska pengar. Där passerade vi stället där Ed hade tagit sin fina mörkerbild kvällen före, och jag tog nu en helt okonstnärlig dagsljusbild av samma sak. Eds kvällsbild blev den ojämförligt bästa av de två bilderna.

Tunnelbanehallen i dagsljus, Centralstationen, Hamburg (1970)

Tunnelbanehallen i dagsljus, Centralstationen, Hamburg (1970)

Ett växelkontor var öppet, och jag fick 519 svenska kronor i tyska pengar för en 100 dollars resecheck, exakt samma kurs som när Ed växlade in en 50 dollars resecheck på banken intill Kontrollpunkt Kalle i Berlin. Det kändes skönt att Tyskland var så stabilt och pålitligt, fasta priser på allting och inget prutande.

Vårt växlingskvitto, Centralstationen, Hamburg (1970)

Vårt växlingskvitto, Centralstationen, Hamburg (1970)

Vi gick sedan tillbaka till hotellet och hämtade bilen, för nu hade vi två relativt avlägsna mål i kikaren, TV-tornet och Hagenbecks djurpark. Det var lätt att köra i storstadstrafiken så här på en söndag, och vi hade snart hittat till TV-tornet. Det var bara två år gammalt och det bestod av 205 meter armerad betong med ett 45 meter högt fackverkstorn ovanpå och en 30 meters cylinder högst upp för diverse antenner. Tornet hade åtta runda plattformar på olika höjd:

  • den lägsta på 128 meters höjd hade två våningar, varav den övre hyste en restaurang som snurrade runt ett varv per timme,
  • den andra på 150 meters höjd var den största, och det var där som allt antennfolket arbetade med vad tornet var byggt för,
  • och de övriga sex små plattformarna högre upp var fyllda med antenner i olika riktningar och för olika ändamål.
TV-tornet, Hamburg (internet)

TV-tornet, Hamburg (internet)

Vi parkerade lätt bilen, kunde inte få en vettig bild av tornet rätt underifrån, löste våra två hissbiljetter – de gällde för både tur och retur – för 2,88 kronor styck, och skjutsades upp en hel del fortare än var fallet i Euromasten i Rotterdam (se inlägg 2.064).

Våra två hissbiljetter, TV-tornet, Hamburg (1970)

Våra två hissbiljetter, TV-tornet, Hamburg (1970)

Det var underbart att stå på utsiktsplattformen uppe på ett torn, när luften är så genomskinlig att ingenting blir suddigt även på stora avstånd.

”Luften är så klar att jag tror att jag kan se Imperiedelstatsbyggnaden i Nya York härifrån”, sade Ed.

”Om jorden hade varit platt, vilket jag förespråkar att den ändras till att vara, så kunde du se det”, sade jag.

Annonser
Published in: on 2014/03/09 at 15:23  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: