Inlägg 2.155: 29 maj 1970

Enformighetsfördrivningssysselsättningarna

Och sedan satt vi i någon timme och slötittade på vad som hände därute på betongplattan. Och klockan 12.30 blev det dags för oss att gå ombord.

Underhållningen i vår vänthall, Schiphol, Amsterdam (1970)

Underhållningen i vår vänthall, Schiphol, Amsterdam (1970)

Flygvärdinnan tog hand om våra konstverk och placerade dem i säkerhet bakom några stolar någonstans i planet. Jag hade grunnat litet över hur det skulle gå till, och så visade det sig inte vara något problem alls.

Stolsfickan svämmade över med välkomstönskningar på alla tänkbara språk. Dock icke svenska, men med mitt svenska pass och svenska påbrå och med tanke på att mitt första skrik hade åstadkommits i Västerås var jag förstås på alla lämpliga sätt förolämpad. Kanske jag borde bli amerikan i stället?

På alla språk utom svenska välkomnades vi på planet (1970)

På alla språk utom svenska välkomnades vi på planet (1970)

I stolsfickan fanns det också en detaljerad matsedel för både den snart stundande lunchen och den senare lilla eftermiddagsförfriskningen. Vi skulle få sauterad ärkehertigskyckling med ärter och ris, och med ost och frukt som avslutning. Det lät gott.

Vår matsedel för lunch och mellanmål på planet (1970)

Vår matsedel för lunch och mellanmål på planet (1970)

Planet gav sig iväg precis klockan 13.00 och flög över England och Skottland. Medan vi åt lunch fortsatte det norrut och snuddade vid Island – vilket vi inte ens lade märke till. Kaptenen talade om för oss att han hade valt en mycket nordligare rutt än vanligt för att få mindre motvind, och det gjorde att vi kom att vistas i en hel timme över Grönland.

Östra delen av planets rutt (1970)

Östra delen av planets rutt (1970)

Genom fönstret verkade Grönland vara vitt av snö och is överallt, men enligt de bilder som jag tog genom samma fönster, så var Grönland inte alls helt vitt. Som vi själva såg det var det oändligt vackert så här ovanifrån, men vi gladde oss över att sitta varmt och bekvämt häruppe och bara titta ner på det kylslagna landskapet.

Grönland vid kusten, Från planet (1970)

Grönland vid kusten, Från planet (1970)

Grönland inne i landet - med planets vinge i övre hörnet (1970)

Grönland inne i landet – med planets vinge i övre hörnet (1970)

Jag kom att tänka på att pappas SAS-plan från Köpenhamn till Nya York år 1964 fick mellanlanda i Gander på Nyfunnetland för att avvakta stormvädret runt Nya York (se inlägg 243-244). Det var ju en helt annan flygväg, oändligt långt söder om Grönland. Det kan ju hända att de den gången valde att flyga den vägen just för att ha möjligheten att gå ner i Gander för att undvika stormen. För min egen del hade mina få flygningar i västlig riktning alltid kommit att passera Grönland just omkring sydspetsen.

Eftersom vi hade flugit så långt norrut över Grönland fick planet gå nästan rakt söderut över Labrador. Det medförde att solen nu började titta in genom våra fönster – just det som vi hade försökt undvika genom att sätta oss på höger sida i planet. För att inte bländas fick vi nu dra ner jalusin. Nåja, Labrador var inte lika fascinerade som Grönland, så det var ingen egentlig förlust.

Västra delen av planets rutt (1970)

Västra delen av planets rutt (1970)

Annonser
Published in: on 2014/04/24 at 21:18  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: