Inlägg 2.422: 13 jun 1971

Pentagonpapperstillkomsten

Den två kilo tunga söndagsupplagan av Nya Yorks Tidender var den här veckan till brädden fylld med artiklar om och utdrag från vad som kom att kallas Pentagonpappren (eng. Pentagon Papers). Detta var ett populärord för vad som egentligen hette ‘Relationerna mellan Amerika och Vietnam 1945–1967: en sammanställning utförd av försvarsdepartementet’ (eng. ‘United States – Vietnam Relations, 1945–1967: A Study Prepared by the Department of Defense’).

Jag bör här förklara att ordet ‘Pentagon’ var liktydigt med ‘försvarsdepartementet’ – ‘Pentagon’ var benämningen på departementets femsidiga byggnad i Washington.

Försvarsdepartementets byggnad Pentagon, Washington (internet)

Försvarsdepartementets byggnad Pentagon, Washington (internet)

Fyra år tidigare, den 17 juni 1967, hade försvarsminister Robert McNamara tillsatt en grupp av 36 analytiker, hälften av dem militärer och resten akademiker, för att göra en historisk sammanställning av Amerikas militärpolitiska samröre med Vietnam alltsedan slutet på andra världskriget. Uppgiften skulle utföras i största hemlighet, och därför ingick inget fältarbete och inga intervjuer i projektet. Man skulle alltså basera det hela enbart på dokument som redan fanns tillgängliga i försvarsdepartementets arkiv, och analytikernas arbete bestod därför i huvudsak av att där finna och välja ut den information som de ansåg vara relevant för detta projekt.

Karta över Vietnam, Laos och Kambodja (internet)

Karta över Vietnam, Laos och Kambodja (internet)

Det slutliga resultatet var alltså Pentagonpapperen, vilka överlämnades till försvarsminister Clark Clifford den 15 januari 1969, fem dagar före Richard Nixons installation som president. De utgjordes av 47 volymer med sammanlagt 3.000 sidor historisk analys och 4.000 sidor officiella dokument. Av detta hade gruppen producerat 15 identiska kopior, och allt detta var klassificerat som ‘topphemligt och sensitivt’ – det var alltså ytterst noga att det inte kom till obehörig kännedom.

En man som utan att själv vara insatt i projektet hade hjälpt analytikerna i deras arbete hette Daniel Ellsberg. Inte förrän år 1969 fick han officiellt tillstånd att ta del av projektet som helhet, och vid den tiden hade han kommit att bli en aktiv motståndare till Vietnamkriget. Tillsammans med sin vän Anthony Russo fotokopierade han därför i lönndom alltsammans i oktober 1969. Hans avsikt var redan från början att offentliggöra materialet, och han kontaktade såväl president Nixons utrikesrådgivare Henry Kissinger som senatorerna William Fulbright och George McGovern, men ingen av dem visade sig vara intresserad.

Daniel Ellsberg, 1971 (internet)

Daniel Ellsberg, 1971 (internet)

Annonser
Published in: on 2015/03/25 at 07:55  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: