Inlägg 2.423: 13 jun 1971

Pentagonpapperspubliceringen

Efter något år av obeslutsamhet diskuterade Daniel Ellsberg i februari 1971 Pentagonpappren med en reporter för Nya Yorks Tidender, och det ledde till att han i mars 1971 gav reportern 43 av de 47 volymerna för tidningen att publicera. Det blev heta debatter för och emot mellan juristerna på redaktionen, och den vinnande uppfattningen hävdade att Amerikas grundlagsenliga tryckfrihet krävde att Nya Yorks Tidender skulle publicera Pentagonpappren.

Det var förstasidesartikeln om Pentagonpappren i Nya Yorks Tidender som den 13 juni 1971 gav Ed och mig – i likhet med resten av mänskligheten – kännedom inte bara om att Pentagonpappren existerade utan även om vad de innehöll. Det första avsnittet i sin artikelserie om dem kallade tidningen ‘Vietnamarkiven: Pentagons sammanställning visar på en under tre decennier ständigt stigande amerikansk inblandning’.

Pentagonpappren beskrev i detalj hur Amerika i största hemlighet stödde Frankrikes krig mot den kommunistiska Viet-Minhrörelsen under Indokinakriget från 1946 till 1954, och hur Amerika vid fredskonferensen i Genève därefter motarbetade bildandet av Nordvietnam, ett nytt kommunistiskt land.

Karta över kommuniströrelser i Indokina år 1950, Ur Pentagonpappren, 1971 (internet)

Karta över kommuniströrelser i Indokina år 1950, Ur Pentagonpappren, 1971 (internet)

Vad som under åren därefter hade kallats Amerikas ‘försök’ att hjälpa Sydvietnam övergick i början av 1960-talet till ett ‘åtagande’. Detta ledde fram till att Amerika i oktober 1963 i smyg gav sitt klartecken till en planerad statskupp i Sydvietnam mot dess olämplige president Ngo Din Diem, som därvid blev blodigt mördad – bara tre veckor före mordet på president Kennedy.

Den mördade president Diem efter statskuppen i Vietnam 1963, Pentagonpappren, 1971 (internet)

Den mördade president Diem efter statskuppen i Vietnam 1963, Pentagonpappren, 1971 (internet)

Inte långt därefter skiftade Amerika sitt bakgrundsstöd för Sydvietnam i dess stridigheter mot Nordvietnamesiska trupper till att med full styrka helt öppet sätta in bataljoner av amerikanska soldater och förvandlade därmed utan något formellt förklarat krigstillstånd hopstötningarna mellan Nord- och Sydvietnam till ett storkrig mellan Amerika och Nordvietnam.

Pentagonpappren avslöjade hur Amerika efterhand expanderade Vietnamkriget med bombningar av de intilliggande länderna Kambodja och Laos, med kusträder i Nordvietnam och med insättning av marinkårssoldater – allt detta utan att massmedia hade fått höra ett ord om saken.

Annonser
Published in: on 2015/03/26 at 12:13  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: