Inlägg 2.424: 13 jun 1971

Pentagonpappersreaktionerna

Kanske den viktigaste upplysningen av allt som fanns med i Pentagonpappren var att Amerikas verkliga avsikt med kriget i Vietnam inte var att hjälpa en vän i nöd utan att inringa Kina. Medan Sovjetunionen avgränsade Kina åt norr och väster, tog Amerika på sig att innesluta Kina i de övriga riktningarna: mot Japan/Korea/Taiwan, mot Indien/Pakistan, och mot Sydöstasien, inklusive Vietnam.

Karta över inringningen av Kina, Pentagonpappren, 1971 (internet)

Karta över inringningen av Kina, Pentagonpappren, 1971 (internet)

Publiceringen av Pentagonpappren ledde naturligtvis till en våldsam reaktion från Amerikas politiker, från president Nixon och hela vägen ner. Efter att ha tryckt tre avsnitt av sin artikelserie stoppades Nya Yorks Tidender av ett domstolsbeslut från att fortsätta med detta. Men när Daniel Ellsberg hade gett delar av Pentagonpappren till tidningen Washingtonposten (eng. Washington Post) och den på samma sätt började publicera pappren, så uppmanade domstolen där i sitt domslut Washington Post att fortsätta publiceringen för att därmed hålla det amerikanska folket informerat.

Med två olika domstolsbeslut bakom sig gick ärendet den 26 juni vidare till högsta domstolen, och den tillät den 30 juni 1971, med en 6-mot-3 majoritet, båda tidningarna att publicera Pentagonpappren. Och ett beslut i högsta domstolen gällde förstås för alla tidningar i landet.

Högsta domstolens beslut, New York Times, 1971 (internet)

Högsta domstolens beslut, New York Times, 1971 (internet)

Så mycket om tryckfriheten. Men hur gick det för Daniel Ellsberg då? Jo, kongressens politiker kallade naturligtvis in honom för att under ed förhöra honom om hans aktiviteter och sina motiv för dem. Därmed släpptes Ellsberg in i vartenda amerikanskt hem som hade en televisionsapparat.

Daniel Ellsberg i ett kongressförhör, 1971 (internet)

Daniel Ellsberg i ett kongressförhör, 1971 (internet)

I åratal därefter fick både Ellsberg och Russo då och då genomlida diverse rättegångar, bland annat i Boston och i Los Angeles, men trots att de ibland tillfälligt fick sitta i häkte blev de ingenstans dömda för någonting.

Ellsbergs frigivning av domstol, New York Times, 1971 (internet)

Ellsbergs frigivning av domstol, New York Times, 1971 (internet)

Efter det att Daniel Ellsberg hade gett Pentagonpappren till Nya Yorks Tidender i februari 1971, fortsatte han med sin aktivistverksamhet på andra områden. Som ett exempel bröt han sig, tillsammans med några kumpaner, in i FBI:s lokaler i Filadelfia mitt i natten den 8 mars 1971, just medan nationen satt vid sina TV-apparater och såg ‘århundradets boxningsmatch’ mellan Muhammad Ali och Joe Frazier i Madisontorgsbyggnaden i Nya York. De stal topphemliga dokument, bland annat om FBI:s förföljelser av Martin Luther King, och Ellsberg gav också dessa dokument till pressen.

Men Daniel Ellsberg var nu en hjälte med rätten på sin sida ifråga om publicering av tidigare hemlighållna dokument, och han blev en eftersökt talare vid många pseudopolitiska möten.

Daniel Ellsberg vid mikrofonen på ett möte, 1971 (internet)

Daniel Ellsberg vid mikrofonen på ett möte, 1971 (internet)

Annonser
Published in: on 2015/03/26 at 12:44  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: