Inlägg 2.468: 13 aug 1971

Efterkrigsvalutaöverenskommelsebalansuppluckringen

Samtidigt som mamma, tillsammans med hennes 46 medpassagerare i lottabilen, satt i tullens väntrum i Kapellskär och otåligt väntade på att få komma tillbaka på bussen för att fortsätta hemresan mot Eskilstuna, så satt president Richard Nixon, tillsammans med 15 höga befattningshavare och rådgivare, i största hemlighet ute på sitt fritidsställe Camp David utanför Washington.

Camp David, 1959 (internet)

Camp David, 1959 (internet)

De var alla lika otåliga som de 47 resenärerna att komma iväg därifrån, men i motsats till dessa, som var helt beroende av hur fort tullarna kunde snoka igenom bussen, så vilade det på Nixon och hans män själva att avgöra hur snart de kunde komma iväg därifrån efter att ha löst sitt problem.

Problemet var att president Nixon var tvungen att besluta vad som omedelbart måste göras för att stämma en just då pågående valutakris, där den amerikanska dollarn stod i centrum. Alltsedan den stora konferensen i Bretton Woods i Nya Hampshire år 1944 (se inlägg 72) hade världens huvudvalutor stått i ett fast värdeförhållande till varandra. Med hjälp av dessa fasta växelkurser kunde internationella affärer bekvämt avslutas genom att parternas respektive valutor exakt kunde värderas i dollar, och att man för 35 dollar i valfri valuta kunde köpa en uns – eller 31,1 gram – guld från den amerikanska staten.

Detta fungerade alldeles utmärkt till en början. Amerika svarade för 35 procent av världens produktion av varor och tjänster, och den amerikanska staten ägde ungefär hälften av allt guld i världen. Men framemot år 1969 hade Amerikas andel av världsproduktionen sjunkit till 27 procent, Amerikas betalningsbalans hade blivit negativ, och dess statsskuld växte sig allt högre på grund av Vietnamkriget och de stora inhemska socialbidragen, vilket gjorde dollarn allt mindre värd sin fasta växelkurs.

I februari 1965 förklarade Frankrikes president Charles de Gaulle att han ämnade köpa guld till det officiella priset för alla de dollar som hans land hade i sina kassavalv. I maj 1971 vägrade Västtyskland att uppvärdera sin valuta och lämnade helt sonika Bretton-Woods-avtalet därhän. I juli 1971 köpte Schweiz guld för 50 miljoner dollar från den amerikanska staten. Den 5 augusti 1971 offentliggjorde Amerikas riksdag en rapport som rekommenderade en devalvering av dollarn. Den 9 augusti 1971 var det Schweiz tur att överge Bretton-Woods-avtalet.

Var tiden nu inne också för Amerika att gå ur Bretton-Woods-avtalet? Den 13 augusti 1971 arrangerade president Nixon sitt hemliga möte ute på sitt lantställe för att där fatta sina beslut i denna och besläktade frågor.

President Richard Nixon, 1971 (internet)

President Richard Nixon, 1971 (internet)

Annonser
Published in: on 2015/05/07 at 07:32  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: