Inlägg 2.484: 14 – 19 sep 1971

Sommarregnvädersbesvärlighetstillställandet

På tisdagskvällen försvann vårt varmvatten. Jag upptäckte det först när jag skulle diska efter middagsmålet, och då lät jag bara disken stå till nästa dag. I vårt lilla hus blev det ofta små fel här och där, men i allmänhet avklarades de redan nästa dag. Den här gången var det dock värre – vi blev utan varmvatten i fem hela dagar. Och eftersom orsaken till stor del var orkanen Doria, så borde jag väl först berätta litet om den.

Den hade på orkaners vis ställt till med en del elände i Puerto Rico. Det var ingen mäktig orkan – den gjorde väl skäl för benämningen fast bara med ett nödrop. Och när den kom in över land i Nordkarolina var den redan degraderad till tropisk storm, alltså ett oväder som försöker men inte riktigt lyckas med sin uppgift. Den följde stadigt kusten norrut men stannade för det mesta på torran land, vilket den emellertid blötte ner efter bästa förmåga.

På lördagen den 28 augusti stod det klart att Doria skulle komma att passera själva Nya York. Jag var full av förväntan, för jag hade aldrig sett en orkan. Jag gick för säkerhets skull upp på taket och hämtade ner vilstolarna och pippiborden som vi hade liggande hopfällda däruppe. I nyheterna klockan 23.00 sade de att orkanen skulle komma till Nya York klockan 02.00. Vi gick till sängs, vissa om att vi lätt skulle vakna upp när regnet piskade mot rutorna och vinden ven i ventilerna.

På söndagens morgon vaknade vi, himlen var klarblå och det blev en ovanligt skön sommardag.

Och orkanen då? Den hade passerat rätt över både Newark och Nya York och blåst ut några rutor i en skyskrapa på Tredje avenyn och vattenfyllt en hel del källare här och där. Och vi hade bara sovit!

Orkanen Dorias fotspår dag för dag, 1971 (internet)

Orkanen Dorias fotspår dag för dag, 1971 (internet)

Dorias tropiska stormbyar dränkte Nya York efter en augustimånad som hade bjudit på tre gånger så mycket regnvatten som vanligt. Och det regniga vädret fortsatte också efter Doria. Men vårt hus klarade sig trots en hel del vatten på golvet i källaren. Nåja, ända tills ett extra kraftigt ösregn på tisdagen den 14 september fick vattennivån att nå upp till värmepannorna och telefonskåpet därnere. Då blev det tysta telefoner och kallt diskvatten i vårt hus.

På onsdagen torkade de trådarna i telefonskåpet och satte i gång pannan. Men husvärden kom till oss på torsdagen, för de hade startat upp fel panna på onsdagen. I det 32-gradiga vädret satt vi därför med vårt kalla vatten och såg ångan spruta ut ur värmeelementen som på vintern. Men först på lördagen kunde de få bort allt av det decimetertjocka slammet från golvet i källaren och åter ge oss vårt varmvatten.

Annonser
Published in: on 2015/05/20 at 07:55  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: