Inlägg 2.543: 28 – 29 sep 1971

Spannmålsbörsbesökssemesternöjet

Ed och jag gick naturligtvis ut och åt en bit mat – vi hade ju bara ätit Betty Musgraves smörgåsar alltsedan vi gav oss iväg från Bradburys på förmiddagen. Med så mycket bilsittande var det inte att undra på att vi nu lät bilen stå kvar vid hotellet och gick till fots. Vi hittade en sylta som inte var värd ett omnämnade i denna krävande skrift, och sedan gick vi tillbaka till våra sängar och sov förvånansvärt gott.

På morgonen regnade det, men det gjorde ingenting, för vi var ju försedda med såväl regnrock som paraply. Det första vi gjorde var att ta en bild av vårt hotell, och bilden blev så mörk att Ed knappast kan urskiljas på det – men det är han under paraplyet intill trappan.

Ed vid trappan till Manx Dene hotell, Leeds (1971)

Ed vid trappan till Manx Dene hotell, Leeds (1971)

Vi hade tänkt att promenera in till Leeds centrum för att se oss omkring – hotellet låg bara två kilometer från stadens hjärta – men duggregnet fick oss att tänka om. I stället körde vi dit och parkerade bilen och fällde ut paraplyerna. Jag hade sjutton år tidigare kört genom Leeds på min skoter på väg till Chester från Nyborg (eng. Newcastle), dit båten från Göteborg hade tagit mig. Från den resan minns jag bara Leeds som en sotig fabriksstad, inte mycket att önska sig tillbaka till. Nu i regnet var den inte lika sotig, men det var fortfarande en trist fabriksstad.

Vi fick en snabb liten frukost på en barservering, och sedan strövade vi omkring en stund så där på måfå. Vi hittade bara en enda byggnad som verkade intressant, och det var den gamla spannmålsbörsen (eng. Corn Exchange). Den hade en gång i tiden varit fylld med hojtande mäklare som gjorde sina avslut med varandra i viktiga råvaror, såsom vete, majs, apelsinsaft och fläsk.

Spannmålsbörsen, Leeds (internet)

Spannmålsbörsen, Leeds (internet)

Den runda byggnaden var uppförd år 1864, men numera var det bara några dussin mäklare som tyst och stilla satt i sina länstolar så som vid en antikvitetsauktion. Och för att göra det ännu tystare hade börsen ingen handel alls på onsdagar – vilket det råkade vara i dag.

Många av de övergivna mäklarkontoren uppe på andra våningen hade hyrts ut till andra firmor, mestadels utan något samband med förrättningen därnere, och därför var byggnaden öppen för allmänheten, och turister var välkomna. Här uppe på balkongen till vänster på bilden står Ed och begrundar stolarna därnere – de ersatte hundratals spannmålsmäklare som tidigare sprang omkring där och gjorde sina miljonaffärer.

Ed uppe på balkongen över spannmålsbörsens auktionshall, Leeds (1971)

Ed uppe på balkongen över spannmålsbörsens auktionshall, Leeds (1971)

När vi pliktskyldigast hade vistats på spannmålsbörsen i tio minuter gick vi tillbaka till bilen och gav oss iväg mot York. Det var Englands andra ärkebiskopssäte – kulturen där lockade oss mera än religionen – och vi hade kommit överens om att ha York i bakfickan ifall Leeds inte skulle räcka till för en hel dag.

Annonser
Published in: on 2015/07/22 at 05:04  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: