Inlägg 2.583: 6 – 20 okt 1971

Oktoberfinanssvårigheterna

Den 19 oktober sålde jag mina 85 aktier i Barth-Spencer efter att ha hoppats på dem i fyra månader. Trots mina noggranna kalkyler blev det en miserabel affär. De gick för 5.067 kronor, medan jag hade köpt dem för 7.120 kronor (se inlägg 2.418), och det blev därmed en förlust på 2.053 kronor. Jag kunde inte ens minnas när jag sist tjänade några stålar på börsen. Var det verkligen värt allt detta elände?

Jag tog dessa pengar, lade till litet grann, och köpte samma dag i stället 20 aktier i Bird & Son för 7.898 kronor. De tillverkade papp och annat krafs, mest material för byggnadsindustrin, vilket gjorde mig totalt obekymrad om deras ställning inom industrin. Om inte ett sådant företag skulle klara sig fint och tjäna stora klöver, så skulle det inte gå bra för någonting.

Bird & Sons aktiebrev (internet)

Bird & Sons aktiebrev (internet)

I Sverige gick det inte bra för någonting. Facit rapporterade 150 miljoner kronor i förlust, och Götaverken rapporterade 350 miljoner kronor i förlust. Pappa kunde inte få tag i en enda firma som behövde få någonting konstruerat. Men allting har en ljus sida. Han hade haft så mycket fysiskt arbete med att ändra om övervåningen från ritkontor till hyreslägenhet att han nu sov gott om nätterna.

Oktober må ha varit ekonomiskt besvärlig för allt och alla, men vädret var underbart, åtminstone på Skyttegatan i Örebro. Så här såg mina föräldrars sommarmatplats ut under dessa dagar. Det var för kallt för att sitta ute och äta, men härligt för att sitta väl inbyltad och njuta av eftermiddagssolen.

Utematplatsens röda vildvin i oktober, Skyttegatan, Örebro (1971)

Utematplatsens röda vildvin i oktober, Skyttegatan, Örebro (1971)

Här är en bild av samma trädgårdshörna, tagen så att grannvillan skymtar bakom garaget.

Samma röda vildvin, Skyttegatan, Örebro (1971)

Samma röda vildvin, Skyttegatan, Örebro (1971)

Men det gällde att passa på nu i oktober, för en månad senare såg precis samma fotografi ut på det här viset – med de röda vildvinbladen hopräfsade i svarta plastsäckar. Då satt man inte alls ute längre, oavsett inbyltning.

Utematplatsens röda vildvin i november, Skyttegatan (1971)

Utematplatsens röda vildvin i november, Skyttegatan (1971)

Oktobermånaden gick fort. Nåja, det var ju inte så mycket kvar av månaden om man plockade bort de första dagarna, då vi fortfarande befann oss utomlands, och de sista dagarna, då min brylling Anna Ernemark var i antågande i Nya York. Vi hade vetat långt i förväg att hon skulle komma i slutet av oktober (se inlägg 2.455) men inte exakt vilken dag det gällde. Hon kunde nämligen inte boka sin plats på planet från Sverige förrän tre dagar i förväg – hon flög på en biljett som kallades ‘Ungdomsflyg’ – så vi var beredda på att hon kunde dyka upp när som helst efter den 20 oktober. Vi såg bägge fram emot att få ta hand om henne – ingen av oss kände henne, så hon var ett oskrivet blad.

Annonser
Published in: on 2015/11/01 at 04:21  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: